Bezienswaardigheden en wat is er te doen in Candelaria?
Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Candelaria en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze reisgids.
Candelaria huisvest de beschermheilige van de hele Canarische archipel en daardoor is er nogal wat te doen. Aan het Plaza de la Patrona de Canarias staat de zeer bezienswaardige Basílica Nuestra Señora de Candelaria, een kerk die u zeker eens zou moeten bezoeken omdat zich juist daar Chaxiraxi, ofwel La Virgen de Candelaria, de patroonheilige van de hele archipel bevindt. Geen enkele reisgids zou compleet zijn zonder dit bezienswaardige beeld.
De zeezijde van het grote plein wordt gesierd met enorme beelden van de "Los Menceyes de Candelaria" ofwel de stamhoofden van de Guanches. Tussen deze beeldengroep en de baseliek staat het Convento de los Padres Dominicos en daar weer achter staat de heilige grotkerk Cueva - Ermita de Achbinico. Helemaal daarachter bevindt zich een bijzondere grot, bedoeld om paarden en kamelen te stallen, de Cueva de los Camellos.
Een paar straten boven het plein is de Iglesia de Santa Ana te zien, een parochiekerk met een rijk interieur die echter niet zo gemakkelijk te bezoeken is..
Candelaria maakt in deze reisgids deel uit van de pagina de stedelijke regio ↗
deteiding.nl
Plaza de la Patrona de Canarias, een plein met bezienswaardigheden.
Het grote plein tussen de Basílica Nuestra Señora de Candelaria, de beeldenrij van de Guanche "koningen", het stadscentrum en een klein parkje heet het Plaza de la Patrona de Canarias. Op deze plaats bevond zich vroeger het Playa de la Arena, waar ook de oude kerk van de Virgen de Candelaria met het klooster waren. Er middenin stond het fort van San Pedro uit 1697 dat was ontworpen om het geheel te verdedigen tegen aanvallen van piraten.
In 1826 werd het fort vrijwel geheel verwoest door de storm die ook het oorspronkelijke beeld van de Maagd van Candelaria deed sneuvelen. Het Plaza de la Patrona de Canarias is de belangrijkste bedevaartsplek van de Canarische Eilanden. Het ligt naast de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Candelaria (Patrones van de Canarische Eilanden) en is de ontmoetingsplaats voor pelgrims bij de belangrijkste festiviteiten.
Basílica Nuestra Señora de Candelaria.
Omdat deze basicale kerk het het beeld van de Maagd van Candelaria herbergt is het wellicht de belangrijkste sacrale gebouw op Tenerife en mogelijk van alle eilanden. De Maagd Onze-Lieve-Vrouw genaamd La Morenica van Candelaria is de beschermvrouwe van alle Canarische Eilanden Zij is bovendien ere-burgemeester van alle gemeenten van Tenerife. en nog vele andere gemeenten op de archipel-
Het wordt geacht het eerste Maria- en Christelijk Heiligdom van de Canarische Archipel te zijn omdat de oorspronkelijke beeltenis al werd vereerd door de Guanches in de nabijgelegen Achbinicó-grot. Zij genoot toen de naam Chaxiraxi ofwel Vrouwe van de Wereld.
Bovenop een vorige kerk werd in 1959 de huidige kerk gebouwd. De initiator hiervan was bisschop Domingo Pérez Cáceres. Het is gebouwd in een bescheiden neo barokke stijl met drie beuken. Het meest indrukwekkend is de 45 meter hoge toren met daarop een Canarisch balkon. De binnenzijde van de koepel toont de schilden van de 7 eilanden en het plafond is bekleed met imitatie hout in Arte mudéjar stijl. De kerk is een belangrijke bezienswaardigheid op Tenerife.
Twee maal per jaar is het plein voor de kerk, de Plaza de la Patrona, gevuld met duizenden gelovigen: op 2 februari, het fiesta de la Candelaria en op 15 augustus (ter herdenking van de dag van de verschijning van de maagd). Aan de basiliek is een Dominicaans klooster verbonden waar zich ook een museum voor heilige kunst bevind.
Chaxiraxi, ofwel La Virgen de Candelaria, de patroon heilige van de Canarische eilanden.
Ergens tussen 1392 tot 1401, voordat de Spanjaarden in Tenerife kwamen, verscheen er een beeld van de Maagd van Candelaria bij het strand Güímar. Dat beeld werd door de Guanches↗ aanbeden en ze gaven het de naam Chaxiraxi, de zonnenmoeder. Ruim 120 jaar later, in 1526 werd het in een kapel geplaatst waartoe opdracht werd gegeven door Pedro Fernández de Lugo, de tweede gouverneur van de Canarische eilanden.
Jaren later is de maagd van Candelaria is in 1599 door paus Clemens de 8ste tot patroon heilige van de Canarische eilanden verklaard. Het feest ter ere van haar wordt op 15 augustus, met veel vertoon, deelname van verschillende folkloristische groepen en als Guanches verklede mannen gevierd in Candelaria. Daar komt een groot aantal pelgrims van over het hele eiland hulde brengen aan hun beschermheilige. Velen brengen de nacht ervoor door op de wegen die naar de stad leiden. Het echte beeld is er helaas niet meer omdat het in 1826 verdween in een overstroming. De kopie die u vandaag ziet is in 1827 gemaakt door Fernando Estévez, een lokale beeldhouwer.
Los Menceyes de Candelaria.
Er wordt wel eens gezegd dat de beelden van de Negen Menceys samen één van de meest belangrijke monumenten van de eilanden zijn omdat ze de Guanchen herdenken. Op deze wijze is de beeldengroep een verdiende eer aan de bevolking die hier oorspronkelijk leefde. Ze staan direct naast de Basiliek en vormen bij elkaar door hun omvang en onderlinge afstand een indrukwekkend schouwspel.
Deze enorme bronzen beelden vervangen sinds 13 augustus 1993 de vroegere beelden van vulkanisch gesteente en zijn gemaakt door de beeldhouwer José Abad, Het zijn de negen leiders van de negen menceyatos ofwel de zelfstandige pre-Spaanse gebieden, vaak koningkrijken genoemd. Deze negen Guanche leiders en waren de nakomelingen van Mencey Tinerfe el Grande, zoon van de Mencey Sunta, die over het hele eiland heerste en zijn basis had in de Menceyato de Adeje.
Convento de los Padres Dominicos.
Dit convent of klooster is de residentie van de Dominicaanse paters gevestigd. Dit zijn de kloosterlingen die al vanaf 1530 zorgen voor de Maagd van Candelaria. Nadat het oorspronkelijke klooster in 1789 is afbrand werd 14 jaar later het huidige pand gebouwd. Bij dezelfde storm in 1826 die het beeld van de heilige maagd verwoeste leed het klooster ook ernstige schade. Het klooster heeft een monumentale binnenhof die echter niet voor bezoek is opengesteld.
Tijdens de confiscaties van Mendizábal, één van de periodes dat de Spaanse staat eigendommen van de kerk verkocht om haar te hoge schulden af te betalen hebben de dominicanen het klooster verlaten. Daardoor was het gebouw een tijd als gevangenis in gebruik. In 1922 konden de kloosterlingen weer terugkeren en opnieuw zorgen voor de Maagd van Candelaria. Het zeer bezienswaardige klooster heeft een veel kleinere schaal dan de baseliek maar grenst daar aan de zeezijde direct aan. De oude kapel van het dominicaanse klooster wordt tegenwoordig gebruikt als een kleine aula voor concerten van heilige muziek.
Cueva de los Camellos.
Aan het einde van de Paseo de San Blas (om daar te komen loopt u langs het dominicaanse klooster en de zee) is een brede maar lage grot te zien. De grot van de kamelen. Die naam is ontstaan omdat de pelgrims die de Maagd van Candelaria wilden bezoeken daar hun kamelen en zadels konden stallen. Samen met het Achbinicó is het tot cultureel erfgoed van de eerste categorie verklaard. Bovenop de grot bevond zich vroeger het verdwenen Castillo de San Pedro. Iets daarachter is de Barranco de Tapia.
Cueva en Ermita de Achbinico.
Dit gebouw wordt ook wel de Ermita de San Blas genoemd. Het was de eerste kapel van de Maagd in Candelaria en is gebouwd voor de grot waarin de maagd zich bevond. Door de kapel in te lopen is de grot te zien met een bronzen replica van de maagd. Het witte vierkante gebouw ligt dicht bij de grot van de kamelen en langs de zeezijde is op 150 meter het dominikaanse klooster heel dichtbij.
In de eerste tijd van de kolonialisatie ontstond rond de plaats waar deze ermita nu staat een ontmoetingsplaats tussen de Spaanse en de Guanche cultuur.
Iglesia de Santa Ana.
Een paar straatjes boven het Plaza de la Patrona de Canarias ligt de kleine, eenbeukige kerk Iglesia de Santa Ana. Het is oorspronkelijk gebouwd in 1575 op initiatief van een aantal rijke bewoners van Candelaria. Het heeft een prachtig houten plafond.
Het is goed om te weten dat Santa Ana de patroonheilige is van Candelaria, en de Virgen de la Candelaria de patroonheilige van de Canarische Eilanden.
De kerk heeft een rijk interieur het herbergt talrijke bezienswaardige altaarstukken en houtsnijwerk. Er is het beeld van de naamgeefster van de kerk, Santa Ana in gezelschap van een maagdelijke meisje uit de 18e eeuw, gemaakt door Miguel Bermejo. Heel bijzonder zijn de gravures van San Antonio, het barokke beeld van Cristo de la Expiración uit de 17e eeuw, San Juan Bautista en de Virgen de los Dolores. Daarnaast bezit de kerk verschillende gouden voorwerpen. Op zondag na of tijdens de mis van 11.00 uur kunt u de Iglesia Santa Ana bezoeken.
Een andere bezienswaardigheid en beslist leuk om eens te doen is een bezoekje aan de lokale markten, de Mercadillo del Agricultor de Punta Larga en de Mercadillo del Agricultor de Candelaria.
Fiestas en Feestdagen bij Candelaria.
Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in Candelaria zijn maar liefst 15 lokale feestdagen, fiestas en andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.
Candelaria is opgenomen in de lijst met wandelingen op een boulevard↗.
Voor meer bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is kunt u terecht bij de toeristische kantoren in Candelaria.
Bureau voor toeristische informatie Oficina de Información Turística de Candelaria-Caletillas:
- Adres: Av. Maritima, 0, 38530 Candelaria,
- Routecode: 9JJQ+G9 Locatie ↗
- Telefoon: 922 500 415
- Openingstijden ma.-vr. 08:00 - 20:00. uur. Zat. 08:00 a 13:00 uur. Zondag en alle feestdagen gesloten.
Bureau voor toeristische informatie Oficina de Información Turística de Candelaria:
- Adres: Av. de la Constitución, 7, 38530 Candelaria,
- Routecode: 9J4J+M4 Locatie ↗
- Telefoon: 922 032 230
- Openingstijden ma.-zo. 09:30 - 14:00 uur. Gesloten op zondag en op feestdagen.
Meer informatie over Candelaria staat op de pagina´s:
Pagina: doen in Candelaria
deteiding.nl