De traditionele kookkunst en gastronomie van tenerife.

De gastronomie van Tenerife is met de traditionele kookkunst van het eiland verweven waardoor het eten lekker en heel gezond is.

deteiding.nl


Tenerife↗ met z´n vele verse producten die de maag behagen is één van de gebieden die prat kan gaan op een gastronomische eetcultuur. Dat is heel goed te zien op de versmarkten die u op een aantal plaatsen kunt vinden. Zie de lijst met markten Er ligt daar een overvloed aan verse groenten, fruit, vis en vlees die er allemaal even lekker uitzien en uitnodigen om te ze koken, te braden, te bakken of vers op te peuzelen.
Op Tenerife kunt u heerlijk eten↗ en er wordt traditioneel goed, maar eenvoudig gekookt, Geen culinaire hoogstandjes maar wel altijd met voedzame en verse ingrediënten, één van de voorwaarden die een goede beheersing van gastronomische maaltijden voorstaat. Het is de moeite waard om het traditionele eten en drinken op Tenerife ook tijdens een vakantie te leren kennen.

Gastronomie is een woord dat z¨n oorsprong vindt in twee oudgriekse woorden, gaster (maag) en nomos (kennis).Samengevat, de kennis van de maag. We weten al lang welke etenswaren slecht en goed zijn voor de maag en dat vooral versheid daarbij een belangrijke rol speelt.


Wat zijn de specialiteiten van Tenerife met eten?

Gofio is de echte specialiteit van Tenerife. Het gemalen graan dat de basis vormt, is divers en wordt na het malen geroosterd waardoor het een grondstof wordt dat voor hoofd- na- en voorgerechten gebruikt kan worden. Maar ook bij borrelhapjes of tapas kunt u deze typische specialiteit tegenkomen. Gofio dateert uit de tijd van de Guanches.

Papas arrugadas, de gerimpelde aardappel van Tenerife is de bekendste specialiteit. U kunt ze zelf eenvoudig bereiden maar in talloze restaurants staat dit typische product op de menukaart. Het recept is eenvoudig, Niet schillen, koken in water met vrij veel zout en op de borden wat rode of groene mojo toevoegen.

Mojo, een typische specialiteit van Tenerife zijn de rode en de groene saus die tegenwoordig overal te kopen is en in de meeste restaurants al vrij snel aangeboden wordt. Ze zijn gemaakt van koriander, komijn, azijn, knoflook, zout en olie met in de rode saus nog wat paprika.  Tenerife weetjes beschrijft mojo, de beroemde saus van Tenerife↗ met nog meer  informatie.

Zwarte varken is de meest onbekende specialiteit van Tenerife. U zult dit gastronomische en overheerlijke vlees niet snel tegenkomen in restaurants. Het zwarte varken is heel typisch voor Tenerife en stamt uit de Guanche tijd. Het vlees is heel mals door de bijzondere manier van opgroeien en voeden.

Meer informatie over het zwarte varken uit Los Realejos↗.

Alle specialiteiten en typische producten van Tenerife worden in de tekst hieronder uitvoerig behandeld.


De keuken van de Canarische Eilanden en Tenerife heeft hele andere culinaire kwaliteiten dan de Spaanse keuken en staat daar zelfs mee in contrast vanwege de toepassing van eigensoortige ingrediënten uit de tijd van de guanches en de invloeden uit andere werelddelen als Afrika en Zuid-Amerija en dan met name uit Venezuela waarmee Tenerife lange tijd stevige banden onderhield. De Canarische gastronomie, die zo ontstaan is. is een mengeling van culturele en kooktechnische invloeden, waaardoor een heel eigen culinair palet van lokale produkten ontstaan is. De gerechten onderscheiden zich ook door de toepassing van lokale kruiden en specerijen die uit verschillende werelddelen afkomstig zijn. Door al deze elementen is de Canarische keuken een eclectische keuken en vroege voorloper van de  fusionkeuken.


Gofio, het basisproduct van de gastronomie op Tenerife.

Het basis product en de specialiteit van de keuken van Tenerife is gofio, dat zijn geroosterde en vervolgens gemalen granen zoals tarwe, gerst, gierst en maïs en / of landbouwproducten zoals kikkererwten, lupinen en sojabonen. Aan de zo ontstane meel wordt nog een klein beetje zout toegevoegd. Afhankelijk van de mate van branden is het gofio meel lichter of donkerder bruin gekleurd. Dit graanmengsel heeft een lange geschiedenis  en bereidingsmethode stamt uit de tijd van voor de Spaanse verovering, de tijd van de Guanches. Er is geen andere specialiteit op Tenerife die u zo vaak terug ziet komen als gofio.

 

Gofio is dus een natuurlijk voedingsmiddel dat op natuurlijke wijzen met natuurlijke ingrediënten gemaakt wordt. Het bevat veel voedingsvezels en eiwitten, de vitamines, A, B1, B2, C en D en de mineralen ijzer, calcium, magnesium, kalium, natrium en zink. En er zitten aminozuren en het onverzadigde vetzuur omega 6 in.

Het eten en drinken op Tenerife bestaat vanouds uit verse en voedzame ingrediënten die de geest en het lichaam fit en gezond houdt.

Video over gofio; de ster van de Canarische gastronomie.


Gofio wordt Op Tenerife als ontbijt vaak gegeten met melk waar vaak wat koffie door heen zit en het zit in typische gerechten uit de Canarische gastronomie. Van soepen, tot stoofschotels, vlees- en visschotels. Gofio is een hele veelzijdige basis voor veel  gerechten op Tenerife. 

Het is ook op verschillende manieren sterk aanwezig in toetjes of desserts, in mousse, ijs, noga of zelfs likeur. Als tussendoortje wordt de gofio gemengd met suiker, een beetje olie of wat eidooiers. en er ontstaat pap. Ook de diversiteit van gofio maakt het tot de de specialiteit van Tenerife.

De meest traditionele bereidingswijze is pella of gofio amasado, dat zoet of zout kan zijn, escaldón of geblancheerde gofio, als voorgerecht of als bijgerecht. Oorspronkelijk werd pella gemaakt door het meel met water te mengen en in een zak te kneden tot een dikke pasta.

Pella, met dubbel LL wordt uitgesproken als pèja net zoals alle andere woorden met dubbel LL.

Video met een recept van pella.

Zelfs in een toetje smaakt het bijzondere deeg. Mousse de gofio is een heerlijk, typisch en traditioneel dessert van Tenerife dat de unieke smaak van gofio combineert met een zachte en romige textuur.


Met enige regelmaat wordt opgemerkt dat de toetjes op Tenerife aan de zoete kant zijn en dat is ook wel zo maar dat heeft in de gastronomie een reden.

Bij het eten van een toetje verdwijnen de andere smaken. Zoet blijft tevens langer dan andere smaken in ons geheugen van de smaakpapillen zitten en vermindert een vol gevoel na een zware maaltijd.

Tijdens het kauwen zet speeksel het eten om tot suikers en suiker zet de maag aan tot het verteren van het eten. Door de maaltijd af te sluiten met een toetje geeft u  uw maag dus een extra zetje om te gaan werken. Daarom heeft zoet in de gastronomie heeft juist een functie voor het goed functioneren van het lichaam.

Het bekendste toetje of dessert op Tenerife is mousse de gofio, een bijzondere specialiteit al het om desserts gaat.

Video met een recept van Mousse de gofio.


Papas arrugadas van Tenerife is de bekendste specialiteit.

Een ander typisch basis product voor het eten op Tenerife zijn de Canarische aardappelen van het oorspronkelijke ras papa bonita dat 400 jaar geleden voor het eerst in Icod el Alto werd geteeld uit een Aardappel van Zuid-Amerikaanse oorsprong. Er zijn inmiddels meerdere variëteiten van deze rimpelige aardappel (Spaans: papas arrugadas) op de markt: het ras azucena met de soorten azucena blanca en negro, het ras bonito met de soorten  llagado. bonito blanco, bonito negro en bonito colorada, het ras peluca met de soorten peluca blanco, peluca rosado en peluca negra. Er zijn twee rassen met maar één soort, de colorada de bugo en de torenta.

Als u zelf Canarische aardappelen gaat kopen om deze specialiteit van Tenerife te maken zult u meestal moeten vragen naar papas canarias of papas arrugadas, de naam van het meest geserveerde gerecht. De bovengenoemde varianten zijn zeldzamer en voorbehouden aan lokale restaurants. maar op een aantal markten kunt u ze ook tegenkomen.

Video met een recept van papas arrugadas.


De mojo saus van Tenerife.

Mojo is een saus die typisch is voor Tenerife en de andere eilanden waarbij de groene en de rode varianten het meest geliefd zijn en bij vrijwel elk traditioneel gerecht gegeten worden maar met name bij de geliefde papas arrugadas geserveerd worden. Met enige regelmaat wordt de rode mojo ook wel mojo picon of mojo brava genoemd. De groene mojo wordt regelmatig Mojo de cilantro genoemd. Cilantro is Spaans voor koriander. Een bijzondere variant is de mojo queso, zie video.
Het woord mojo is waarschijnlijk van Portugese afkomst en betekent letterlijk saus. Er is geen standaard of basis recept omdat er in ieder deel van Tenerife andere smaakvoorkeuren zijn en het zelfs van gezin tot gezin kan verschillen afhankelijk van de persoonlijk smaakvoorkeuren. Er zijn wel enkele basis ingrediënten waarmee u uw eigen recept kunt aanvullen:
Voor de groene mojo:
4-5 teentjes Knoflook,1 groene paprika, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels wijnazijn, 1 theelepel gemalen komijn, 1 bosje koriander of peterselie en wat zout naar smaak.
Ingrediënten voor de rode mojo:
1 bol knoflook, 2-4 rode pepers, 1 rode paprika, 5 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels wijnazijn, 1 theelepel gemalen komijn en wat zout naar smaak.
Als u niet zo dol bent op pittige sauzen kunt u de pepers vervangen door een halve rode paprika.
In sommige recepten staat ook brood om de saus iets dikker te maken en het aanzicht wat minder vet te doen zijn.
Mojo sausen zijn bijzonder omdat ze bij vrijwel alles passen: van zeevruchten tot bijna elk soort vlees en met enige regelmaat wordt het in restaurants geserveerd als voorgerecht met wat stukjes brood. Als u een mojo saus in een restaurant wilt proberen kunt u het beste naar een Guachinche gaan.
Mojo sausen zijn te koop in supermarkten maar dat is door de toeslagstoffen iets anders dan een mojo die vers bereid is. Zoiets geldt des te meer voor mojo´s die gedroogd verkocht worden.


Het zwarte varken, de meest bijzondere specialiteit van Tenerife.

Deze varkens dateren al uit de tijd dat de Guanches het eiland nog bewoonden. Vanwege de zeldzaamheid zult u dit overheerlijke vlees niet zo snel tegenkomen op de menukaart van restaurants op Tenerife. Wat maakt dit vlees bijzonder? Om zich tot deze gastronomische delicatesse te ontwikkelen, krijgen zwarte varkens bananen, seizoensfruit, noten en allerlei groenvoer. De sappigheid krijgt het vlees door de voeding en het langzame opgroeien van het zwarte varken. De zwarte varkens van Tenerife hebben daardoor meer vet dan andere rassen en dat infiltreert in het vlees waardoor het vlees sappiger en smakelijker wordt.

Er zijn maar een beperkt aantal boeren die dit, voor Tenerife typische, varken houden, maar er zijn steeds meer liefhebbers en kenners van verfijnd eten die dit heerlijke stukje vlees kennen en waarderen. Er worden nu ongeveer 3.500 zwarte varkens op Tenerife gehouden op kleine boerderijen terwijl de vraag naar de zwarte varkens alleen nog maar toe blijf nemen. Niet alleen duurt het lang om het varken goed te ontwikkelen, ze zijn ook nog eens kleiner dan andere rassen. Het duurt 10 maanden om ze op grootte te krijgen en dan wegen ze slechts 80 kilo. Alles bij elkaar is het geen ras dat om het rendement wordt gehouden en daardoor zal het altijd een liefhebbers ras blijven. Intussen kunt u genieten van deze bijzondere gastronomische specialiteit van Tenerife die in het Spaans "cochino negro" heet. Bij de slager vraagt u dus naar carne de cochino negro. Spreek uit: kohtsjino. 1e o= kort, 2e o is lang.


Traditionele, authentieke en typische gerechten van Tenerife?

Er zijn een aantal typische gerechten die op Tenerife nog steeds gegeten worden. Enkele van die gerechten kunt in restaurants maar met name in guachinches tegenkomen. Er zijn in de vakantie gebieden restaurants met eigen varianten op deze gerechten waarbij de opmaak, de kleurtjes en de spettertjes saus op uw bord een grotere rol spelen dan de traditionele smaak. Dat is prima maar het staat meestal ver af van het originele gerecht en de klassieke gastronomie van Tenerife.


Lijst met authentieke en traditionele gerechten van Tenerife.

Deze gerechten zijn typische specialiteiten van Tenerife.

Voorgerechten: 

Enyesque: dit is een woord uit Tenerife voor tapas of borrelhapjes. de onderstaande gerechten worden, in een iets kleinere portie ook als tapa aangeboden.

Queso asado of frito: dit zijn gebakken, gegrilde of gefrituurde stukjes zachte of halfzachte kaas. Vaak wordt daar wat mojo bij gegeven. 

Queso fresco de cabra con miel de palma: dit is een zachte, iets warme kaas overgoten met palmenhoning.

Sardinas fritas: dit zijn in zout en bloem gebakken sardientjes.

Camarones: voorgerecht van piepkleine garnalen en niets meer. Wordt ook als tapa aangeboden.


Sauzen, smeersels, worsten en pellas:

Mojo verde: een zachte saus op basis van koriander, komijn, azijn, knoflook, zout en olie.

Mojo rojo of mojo picón: een pittige saus op basis van paprika, knoflook, komijn, azijn en olie.

Pella de gofio salada: zoute pella gemaakt met gofio, water of visbouillon, olijfolie, een beetje suiker en zout.

Pella de goffio dulce, zoete pella gemaakt met gofio, water, honing, gedroogd fruit zoals bananen, vijgen en/of rozijnen en een vleugje zout.

Almogrote: een smeersel van gezouten schapenkaas, paprikapoeder, zwarte peper, knoflook en olijfolie.

Morcilla: bloedworst met zoete aardappelen, rozijnen en amandelen. Ook als enyesque of tapa.

Chorizo, rood varkensvlees met rode paprika en diverse kruiden afhankelijk van de regio.

Adobo: kruidenmengsel van zwarte peper, oregano, knoflook, ui, selderij, komijn en paprika. Vooral bij tonijn gebruikt.


Soepen:

Potaje de berros: een goed gevulde waterkerssoep met bonen, aardappelen, varkensvlees, ui, tomaat, knoflook, peper, olie en zout.

Puchero canario: een zware soep of stoofpot van zoete aardappelen, maïs, pompoen, peterselie en munt met als basis kikkererwten, groenten en vlees.


Hoofdgerechten: (nergens treft u al deze gerechten aan. Het aanbod in een Guachinche beperkt zich meestal tot een 5 tot 8-tal van deze hoofdgerechten.)

Conejo salmoreja: gemarineerd konijnenvlees dat daarna wordt gebakken en gegeten wordt met papas arrugadas. De salmorejo marinade bestaat uit witte wijn, azijn, olijfolie, knoflook, tijm en andere kruiden. Dat heeft niets te maken met de bekende salmoreja soep uit Andalusië.

Pollo salmoreja: zie conejo salmoreja meer dan klaargemaakt met kip.

Garbanzas: dit wordt gemaakt met grote kikkererwten, varkensribbetjes, spek, ui, rode paprika, tomaat, knoflook, laurierblad, peper en zout

Gofio escalado: een gofio gerecht met visbouillon, gofio, rode ui, munt of wat op de Canarische Eilanden bekend staat als hierba huerto.

Papas arrugadas: dit is een gerecht van gekookte Canarische aardappelen met zeewater of gezouten water en citroen waarbij doorgaans mojo geserveerd wordt.

Pulpo guisado: dit is octopus met olie, azijn, knoflook, komijn, koriander, zout. Vaak geserveerd met aardappelen en mojo.

Pescado encebollada: een gerecht met wrakbaars (cherne), uien, tomaat, paprika, knoflook, olie, azijn, peterselie, laurier en tijm in.

Lapas asada: een gerecht met puntkokkels in de schelp gebraden met knoflook, peterselie, olie en zout.

Chicharrones: gerecht van gebakken varkenszwoerd ofwel kaantjes waar wat gofio overheen gestrooid wordt.

Morena Frita: gebakken visgerecht van murena of moeraal met een korstje van bloem of gofio, grof zout en olijfolie.

Viejas guisados: gerecht van de papagaaivis met aardappelen, uien, knoflook, peterselie, paprika, olie en zout.

Sancocho Tenerife: een gerecht van gezouten wrakbaars (cherne), aardappelen, gofio, knoflook, paprika, rode peper,, zout en suiker.

Escaldon de goffio: een vlees- of visbouillon die over gofio wordt gegoten en samen wordt gekneed. Er worden vaak stukjes vlees of groenten toegevoegd.

Ropa vieja: vroeger waren dat restjes, kliekjes. Nu zijn het stukjes vlees en verschillende groenten, maar ook aardappelen en kikkererwten in een schaaltje bij elkaar.

Churros de pescado: dit zijn "vissticks" van witte vis omhuld met een deeglaagje van bloem, peterseli en bier.

Carne de fiesta: een eenvoudig gerecht van gemarineerd varkensvlees waarbij papas arugadas geserveerd worden. Soms met frieten.

Caldo de pescado: dit is een visbouillon met aardappelen en paprika en soms wat meer.

Papas con costillas y pinas: Gerecht met varkensribbetjes met aardappelen en mais. (geen ananas zoals de naam doet vermoeden).

Chuleta de cerdo:  het gaat hierbij om een groot stuk Varkenskarbonade waar doorgaans vrijwel niets bij geserveerd wordt.

Vaak worden er ook Huevos estampidos aangeboden maar dat is geen traditioneel gerecht van Tenerife.


Toetjes, desserts en nagerechten: 

Crema de gofio con caramelo: gofio met melksuiker, vloeibare karamel en stukjes amandelen.

Quesillo herreña; een toetje van gecondenseerde melk, eieren, vloeibare karamel, suiker en citroen. De naam komt van zijn vorm, soms compact en met gaten, die doet denken aan een typische eilandkaas.

Principe alberto; Nagerecht gemaakt van pure chocolade, boter, eieren, slagroom, koffie, hazelnoten en amandelen.

Polvito;  dit zijn gekruimelde koekjes, boter, melk, karamelsaus, meringue en slagroom. in laagjes in een glas.

Huevos moles; toetje op basis van melk, eieren, suiker, citroen en kaneel.

Mousse de gofio; het echte toetje van Tenerife met gofio, gecondenseerde melk, slagroom, vanille-extract en citroen.

Frangollo: is een pudding gemaakt van melk, gofio, citroen, eieren, suiker, kaneel en boter.

Bienmesabe (Tenerife): gemaakt van gepelde amandelen, stukjes koek, suiker, ei, citroen en kaneel.

Een typisch ingrediënt voor de decoratie van toetjes is palmhoning, een donkere honing die wordt verkregen door het koken van het sap van palmbomen. Dit is dus geen bijenhoning.


Fruit: Op Tenerife kan (sub)tropisch fruit goed gedijen maar toch is het aanbod van fruit heel beperkt. Het meest aangeboden fruit bestaat uit: bananen, appel, peren, vijgen, avocado's, mango's, papaja's, cactusvijgen, aardbeien en soms zwarte-, rode- of bosbessen, frambozen en bramen. Op de versmarkten van Tenerife is al dat fruit tegen hele redelijke prijzen te koop. Mocht u op Tenerife op vakantie↗ zijn moet u daar zeker eens gaan kijken.


Zoetigheden: (deze producten zijn vrijwel nooit in Guachinches verkrijgbaar maar wel in de lokale "dulcerias".

Rrosquetes de guia de isora: dit is een circelvormig deeggerecht van bloem, boter, eieren, anijskorrel en sinaasappel.

Pastel de hojaldre: dit is een taartje van bladerdeeg met als vulling konfituur van guave en peer.

Tartas chasneras: een amandeltaart met eieren, bloem, anijs, suiker en citroen.

Rosquetes laguneros: dit is een zoete groene anijs, droge witte wijn, banketbakkersroom,suiker, wat citroen en soms een vulling van konfituur

Trucha de batata: halve maanvormige kerstversnapering op basis van zoete aardappel, rozijnen, amandelen, anijs en kaneel.

Zoetigheden worden vaak gratis uitgedeeld op de vele romeria´s op Tenerife. Wat zijn romeria´s↗.


Bovenstaand overzicht van alle gerechten die de gastronomie van Tenerife te bieden heeft hebben we ook op een pdf bestand gezet die u eenvoudig kunt downloaden en afdrukken.


Guachinches op Tenerife.

Guachinches (spreek uit: "wa-tjin-tje" zijn de vertegenwoordigers van de traditionele kookkunst en gastronomie van tenerife. Deze eetgelegenheden danken hun ontstaan aan de Noord Europese wijnkopers die de aangeboden wijnen kwamen proeven alvorens tot een definitieve koop over te gaan. De wijnboeren ontvingen die kopers een ruimte om te proeven en serveerden daar altijd een product van de lokale gastronomie bij.

Gaandeweg ontwikkelden die ruimtes zich tot kleine eetgelegenheden voor de lokale bevolking waar voor een laag bedrag van de traditionele kookkunst van het eiland genoten kan worden en waarbij het eten lekker en heel gezond is. Een Guachinche is in feite nog steeds de cultuur van een ontmoeting in wijnhuizen. Dat maakt ze geliefd bij de lokale bevolking en het zal vaak zo zijn dat u de enige niet-lokale bezoeker bent terwijl het verder helemaal vol is..

Verwacht geen comfortabele omgeving, de ruimte kan bestaan uit samengeraapte delen van andere gebouwen met vloeren die niet egaal zijn, het kan zijn dat ramen ontbreken, de meestal ongedekte tafels passen vaak niet bij de gammele stoelen en de verlichting is vaak van te fel TL licht gemaakt.  Het kan er heel levendig en vrolijk zijn en dat kan betekenen dat u elkaar nog maar nauwelijks kunt verstaan. Maar eten in zo´n informele gelegenheid is niet iets dat u alleen met uw smaakpapillen doet. De geur, de textuur, de opmaak en ook de omgeving doet mee.

In een Guachinche heeft u weinig keuze als u iets wilt drinken. Er is geen koffie, frisdrank of bier, U kunt meestal alleen maar kiezen uit wijn en plat water.

 

Wettelijk gezien mogen guachinches maar een paar maanden per jaar open zijn - hun hoofddoel is om wijn te verkopen, dus als de oogst voorbij is en er geen wijn meer is, zouden ze in theorie moeten sluiten. We zeggen natuurlijk "in theorie" omdat er over het algemeen nogal wat regels worden omgebogen in de Canarische Eilanden, en de guachinches zijn niet anders.

 

De beste Guachinches van Tenerife met de beste kookkunst kunnen worden gevonden tussen de wijngaarden van La Orotava en en in Tacoronte, in de dorpen  boven El Sauzal, Tegueste, La Matanza de acentejo, La Victoria en Santa Ursula. In die guachinches wordt gewerkt met ingrediënten die lokaal geproduceerd zijn waardoor het voedsel uiteindelijk goedkoper is en die ziet u terug op de rekening. Zulke eetgelegenheden zijn ook voor vakantiegangers en overwinteraars  een heerlijke attractie.


De bijzondere honing van Tenerife,

Maak kennis met een bijzondere gastronomische specialiteit die uniek in de wereld is.

In El Sauzal is het voorlichtingscentrum voor de honing van Tenerife gevestigd waar u kunt ervaren hoe de divers de honing van Tenerife is. Tenerife kent honingsoorten die heel bijzonder zijn door de unieke plantensoorten die endemisch zijn op de Canarische archipel. Door die unieke flora ontstaan smaakcombinaties die elders niet voorkomen.

Op relatief kleine boerderijen maken de imkers van het eiland al honderden jaren op ambachtelijke wijze honing van een kwalitatief hoog peil. De kunst van het honing maken zit ook in de zorgvuldigheid waarmee dit natuurproduct behandeld wordt om de  natuurlijke eigenschappen, de smaak en het aroma zo goed mogelijk in het eindproduct te bewaren, Deze imkers  moeten om die reden een kwaliteits certificaat bezitten om hun producten op Tenerife te mogen verkopen om er zeker van te kunnen blijven dat de honing die u koopt authentieke kwaliteit heeft en van een gastronomisch hoog niveau is.

De honing van Tenerife bevat een hele geschiedenis van het landelijke leven met z´n oorspronkelijke tradities waar de geur en smaak van de natuur aan zijn toegevoegd. Van de uitbundige bloemen in de La Orotava-vallei tot de vele bloemen in het centrale berggebied van Las Cañadas del Teide en van de bloemen op de berghellingen zoals heide, kastanjebomen, tajinastes, Teidebezems en een eindeloos aantal andere plantensoorten waar bijen de nectar kunnen vinden waarmee de honong-soorten van Tenerife gemaakt worden om de traditionele kookkunst te verrijken..

De bijenteeltsector van Tenerife heeft door de eeuwen heen met goed vakmanschap unieke honing geproduceerd die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Die honing wordt gemaakt door de ruim 600 geregistreerde imkers, waarvan het vakmanschap en de toewijding binnen familietradities zijn overgedragen.

De bloemen uit de flora van Tenerife van onderstaande planten en bomen zijn de leveranciers van de honing.

Aguacate   -    Persea americana    -    Avocado
Barrilla    -    Salsola kali    -    loogkruid
Brezal    -    Erica canariensis    -    canarische heide
Castaño    -    Castanea    -    kastanje
Hinojo    -    Foeniculum vulgare    -    venkel
Malpica    -    Achyranthes aspera kafbloem
Pitera    -    Agave americana    -     agave
Poleo    -    Mentha pulegium    -    polei
Relinchón    -    Erucastrum canariense    -    canarische schijnraket
Retama del Teide    -    Cytisus supranubius     -    teide bezem
Tajinaste    -    Echium wildpretii    -    tajinaste
Tedera    -    Bituminaria bituminosa    -    Pekklaver
Multifloral meerbloemige honing

Miel de Palma is geen honing maar sap van de Canarische palmboom, de Phoenix canariensis. In de gastronomie van Tenerife vaak gebruikt als saus,

Mielada - Luizenhoning of honingdauwhoning,
Deze honingdauw wordt geproduceerd door kleine insecten, zoals bladluizen of psylla, die zich voeden met het sap van bomen en planten. De uitwerpselen van deze insecten noemen we honingdauw en is zeer aantrekkelijk voor bijen, die het verzamelen en omzetten in honing.
De bijen behandelen de honingdauw net zoals als nectar. Het wordt verteerd door een groot aantal bijen, die enzymen aan deze suikerachtige vloeistof toevoegen. De enzymen veroorzaken een reactie die de honingdauw omzet in honing. Wanneer de vochtigheid minder dan 18 procent bedraagt is de honing klaar om te oogsten.


Kastanjes van Tenerife.

Kastanjes zijn al sinds de 15-e eeuw een bijzonder prominent product binnen de gastronomie en de kookkunst van Tenerife. De eetcultuur van kastanjes telt meer dan 20 soorten en die worden bijna altijd gegeten bij het proeven van de wijnen als  gestoofde kastanjes, kastanjes met mojosaus of stukjes vis.

Groosterde kastanjes of Castañas Asadas worden in de herfsttijd op straat gegeten bij speciale stalletjes of als aperitief bij de maaltijd thuis. De kastanjes zijn in de culinaire wereld van het eiland een mooie basis voor snoep, jam en als toevoeging aan allerlei traditionele recepten.

Op de video ziet u een muziek optreden in de open lucht waarbij in een stalletje geroosterde kastanjes en wijn (Castañas y vino) verkocht wordt.

Lees ook folklore en de kastanjes van Tenerife↗.


Wijnen van Tenerife.

Zie het hoofdartikel over wijn op Tenerife.


Likeuren en Barraquito.

Binnen de gastronomie van Tenerife nemen de likeuren een kleine maar belangrijke plaats in. Ze zijn een geliefd slotakkoord van elke maaltijd en de bezoekers van Guachinches kunnen aan het einde van een maaltijd vrijwel altijd vragen naar een Chupito, een klein glaasje met één van de lokale likeuren

Ronmiel.
Tot op heden zijn er kleine stokerijen die deze likeur voor hun omgeving vervaardigen. Dat was tot in de jaren 50 van de vorige eeuw de enige methode om Ronmiel te kunnen verkrijgen. Het wordt gemaakt van honing en rum, heeft een goudgele tot mahonieachtige kleur en deze likeur heeft een honing- en karamelachtige smaak. Het percentage alcohol is tussen de 20 en 30%. Ronmiel wordt puur en vrijwel altijd als digestief, gedronken. Lees meer op Tenerife weetjes, Ronmiel↗.

Caramel.

Dit is een vrij nieuwe likeur die het bestaande Rum Santa Cruz Gold combineert met de zachte smaak van karamel. Het is een vernieuwende drank met een alcoholpercentage van 20% die in een fles van aluminium verpakt is met de bedoeling het heel koel te kunnen houden. Die speciale fles dient ervoor om het heel koud te kunnen drinken zonder ijsblokjes tot te voegen.

Cabrajillo.
Deze likeur wijkt een beetje af van de andere likeuren door het romige karakter. Het heeft een alcohol percentage van 22% en is op ambachtelijke wijze gemaakt van geitenmelk en koffie. De variant zonder koffie heet  Licor de crema de cabrajillo. Het bedrijf Mar de Nube maakt deze ambachtelijke producten in hun fabriek bij Tegueste.
Barraquito.
Dit is een koffie die vaak als digestief gedronken wordt. Het bevat doorgaans gecondenseerde melk, likeur43, espressokoffie en gestoomde melk (soms slagroom) die in verschillende laagjes in het glas met koffie te zien zijn. Bovenop wordt vaak nog wat kaneel op gestrooid.De barraquito staat in de gebieden rondom Puerto de la Cruz ook bekend als "zaperoco" of "saperoco". Het kan voorkomen dat een barraquito zonder alcohol geserveerd wordt terwijl zaperoco met alcohol wordt geserveerd.
Op de pagina Tenerife weetjes↗ wordt de vraag waar-komt-de-naam-barraquito-vandaan↗ beantwoord. Het ontstond halverwege de vorige eeuw dus echt oud is een barraquito niet.
Cuarenta y Tres
Soms wordt wordt er over gesproken dat Cuarenta y Tres (43) een Canarisch product is. Het is echter geen origineel product binnen de gastronomie van Tenerife of de Canarische eilanden.

Sigaren op Tenerife.

Niet helemaal passend bij het begrip gastronomie maar wel het vermelden waard is dat er op Tenerife sigaren met de hand gemaakt↗ worden door het handwerkbedrijf La Patrona. U zult deze sigaren uit de voortreffelijke traditie van Tenerife niet zo snel in een tabakswinkel vinden maar wel op de de evenementen voor ambachtelijke handwerkslieden die de "productos artesanales" voor u maken. De tabak voor de sigaren van La Patrona komt uit Brazilië, de Dominicaanse Republiek en van het buureiland La Palma.


Madrid Fusion.

Op de gastronomische beurs "Madrid Fusion" is Tenerife doorgaans prominent aanwezig met haar lokale kookkunst en producten waaronder honingen, kazen, papas arrugadas, kastanjes, mojo´s, bananen, mango´s en natuurlijk de unieke gofio. Op dezelfde beurs is Tenerife prominent aanwzig met wijnen uit de herkomst gebieden voor wijn. Dat zijn Tacoronte-Acentejo, Abona, Valle de Güimar, Valle de la Orotave en Ycoden-Daute-Isora.

In de prachtige plaats El Sauzal heeft Tenerife een museum annex voorlichtingscentrum voor honing en wijn waar u van de wijn en honing kunt proeven, genieten en kopen. Er is geen algemeen voorlichtingscentrum voor de hele gastronomie op Tenerife waar u kennis kunt nemen van de unieke producten die het eiland u te bieden heeft.

Promotie-video over de gastronomie van Tenerife


pagina: gastronomie op tenerife

deteiding.nl