Overal rond Tenerife is de zee. Bekijk de reisgids.

Waar u ook bent op Tenerife, overal kunt u de zee zien. wat leeft er in die zee, wat is er te zien en wat kunt er doen.

Een waarchuwing voor gevaarlijke en onverwachte golven staat onderaan deze pagina.


De zee rondom Tenerife is, naast het klimaat, één van de aantrekkelijkheden voor Nederlandstaligen die graag op het eiland verblijven, voor vakantie, overwinteren of om er permanent te wonen. Het is warm en heerlijk om er in te baden, om er met de voeten een strandwandeling in te maken of om te genieten van het uitzicht dat de zee rondom Tenerife u biedt. Naast de informatie over het zonnige zuiden, het groenen noorden, de steden, de vulkanen en de bossen van het Anaga gebergte is de zee het zesde deel van deze reisgids.


Zeewater temperaturen bij Tenerife.

Het hele jaar rond komt de temperatuur van het water nooit onder de 18 graden en vrijwel nooit boven de 25 graden. Gemiddeld is de temperatuur van het zeewater tussen de 19.5 en 23.5 graden. Dit kleine verschil dankt Tenerife aan de stabiele golfstroom die het eiland altijd omringt.

Opmerkelijk is dat er ook geen noemenswaardige verschillen zijn tussen de gebieden op het eiland. Overal is de temperatuur ongeveer gelijk in alle seizoenen.


Natuurparken en beschermde gebieden in zee.

Op het land en in de bergen van Tenerife zijn er nationale parken en natuurparken waarvan het nationale park El Teide het belangrijkste is. In de zee zijn er ook een aantal beschermde gebieden vanwege de hoge ecologische waarde die die gebieden vertegenwoordigen.

De natuurlijke stranden van tenerife lopen vaak over in zanderige zeebodems die "sebadales" genoemd worden en daarvan hebben er drie een beschermde status. Het zijn:

Teno-Rasca Marine strook.

Aan de westelijke kant van Tenerife ligt de beschermde Teno-Rasca Marine strook die 69.489,68 hectare groot is en langs alle kusten van Buenavista del Norte, Santiago del Teide, Guía de Isora, Adeje en Arona loopt. Er leven 358 soorten vis zoals de trompetvis, egelvissen, de barnsteenmakreel, de papagaaivis en de wrakvis. Er zijn 22 soorten grote en middelgrote dolfijn- en walvisachtigen geregistreerd.

Sebadal de San Andrés.

Sebadal de San Andrés. Het heeft een oppervlakte van 582,79 hectare en ligt rondom het strand van Las Teresitas en de buitenrand van de vissershaven van Santa Cruz de Tenerife. Er komen zeezoogdieren en schildpadden om te rusten. Dit gebied ligt heel afgelegen en is daardoor vrijwel onbereikbaar.

Sebadales de Antequera.

Bij het Playa de Antequera gaat het strand over in het beschermde gebied van het Sebadales de Antequera dat 272,62 hectare groot en waar ondiepe bodems met een grote laag vulkanisch zand die overgaan in steile kliffen. Het ligt aan de meest zuid-oostelijke zeekant van het Anaga massief,

Sebadales del Sur de Tenerife.

Over de hele lengte van Playa de la Jaquita bij El Medano tot en met Playa Los Enojados bij Costa del Silencio ligt het Sebadales del Sur de Tenerife. Het 2.692,68 hectare grote gebied heeft unieke grassoorten op de zeebodem en daardoor een zeeleven dat eveneens uniek is voor de archipel van de Canarische eilanden.

Costa de San Juan de la Rambla.

De Kuststrook van San Juan de la Rambla met haar grillige rotsen en rifstructuren in zee een broedplaats voor talloze vissen en ongewervelde dieren die op zo´n grote schaal verder niet op Tenerife voorkomt. De oppervlakte is 1.602,91 hectare en in dat gebied zijn 8330 onderwater grotten te vinden.

Cueva Marina de San Juan.

Dit gebied is in feite een enorme grot met een oppervlakte van 0,78 hectare en bevindt zich aan de kust bij Guía de Isora. In de enorme grot met verschillende ruimtes en gangen leven de leerspons, de reuzenanemoon, de Canarisxhe kreeft en zeepaardjes. Op 12 meter diepte is een grote ingang maar er is ook een kleine toegang over land mogelijk.


Zeezoogdieren bekijken, dolfijnen walvissen en grienden. Wanneer is de beste tijd?

Het gebied tussen La Gomera en Tenerife ligt op de trekroutes van de walvissen en dolfijnen omdat hun geliefde voedselsoort, inktvissen, er veel voorkomen en er voor andere walvissen en dolfijnen een grote hoeveelheid plankton aanwezig is. De zee in dit gebied herbergt niet alleen een rijke flora en fauna onder het wateroppervlak, ook de bodem van de zee is rijk aan allerlei soorten voedsel en dat zorgt ervoor dat er talloze planten- en dierensoorten bestaan die daarvan leven. Rond de elanden van de hele Canarische archipel zijn daardoor altijd walvisachtigen zoals de dolfijnensoorten grienden, tuimelaars, de Ruwe tanddolfijn, de langsnuitdolfijn en de gevlekte dolfijn te zien.  

Veel minder vaak zijn de grote walvissen als potvissen, bultruggen, blauwe vinvissen of orka's te zien. Deze grote walvissen komen langs Tenerife tijdens hun lange tochten van de zuidelijke Oceaan naar de noordelijk oceaan in de lente en weer terug in de herfst. Om de walvissen en de dolfijnen te zien zijn april en mei in het voorjaar de beste maanden en oktober en november zijn de beste maanden in het najaar. De kans dat u een of meerdere van deze enorme zeedieren kunt zien is in deze seizoenen het grootst.

Rondom Tenerife wordt er in elk seizoen door onderzoek gedaan naar de walvissen en dolfijnen rondom het eiland en 25 soorten worden permanent bestudeerd door wetenschappers uit alle delen van de wereld. 
Tip: Let tijdens het walvissen spotten op opkomend water en de plek waar vogels boven hangen! Grote kans dat op die plek een walvis of dolfijn is.

In Los Gigantes worden er speciale uitstapjes en excursies georganiseerd om u vanaf een groot aantal soorten boten te laten genieten van een blik op al deze soorten zeezoogdieren waarbij de dolfijnsoorten verreweg het meest waargenomen kunnen worden. De schipper weet doorgaans waar jij het beste naar toe kan varen maar als u zelf wilt op letten kijk dan naar plekken op zee waar enkele of vrij veel vogels boven hangen! Grote kans dat op die plek een walvis of dolfijn is. De vogels hopen restjes te kunnen bemachtigen van het voedsel dat de dolfijnen of walvissen tot zich genomen hebben.

Het hele zee-gebied rondom de fauna van de archipel is kwetsbaar en daarom is het bekijken van de dolfijnen en walvissen aan strenge regels gebonden. Het enige dat u van die strenge regelgeving merkt is dat de boot waar mee u vaart niet al te dicht bij de zeezoogdieren mag komen. Ook al omdat de zee een aantal andere bedreigde diersoorten bevat. Dat zijn onder andere de zee-egel, de groene schildpad, de karetschildpad, de onechte karetschildpad, de Hamerhaai en de duivelsrog.

Gelukkig zij er ook veel vissen in de oceanen rondom Tenerife die vrij talrijk aanwezig zijn. De bekendste daarvan zijn:
barracuda, blauwe marlijn, grootoogtonijn, papegaai vis, schemerige tandbaars, goudgestreepte zeebrasem, schorpioenvis, wrakvis, mediterrane murene, pijlstaartrog en de zeeëngel. Deze laaste is een haai.

Naast deze grote tot middelgrote vissen leven er nog talloze kleinere visjes, garnalen, inktvissen en octopussen, kreeftachtigen en krabben.
Overal rond flora van het onderzeese Tenerife zijn de rotsen of de bodem begroeid met algen, wieren, watergrassen en andere planten die zich thuis voelen tot de diepten waar het daglicht nog kan doordringen.


Sporten in de zee rondom Tenerife.

Bij sporten op Tenerife denken we vaak aan zwemmen, wandelen en fietsen en die sporten worden ook veel beoefend op Tenerife. Maar als u naar El Medano gaat is er een andere wereld te zien als u naar de zee kijkt.
Talloze sporters zijn op de zee druk bezig met het beoefenen van hun favouriete sport, wind- of kitesurfen. De vrijwel altijd aanwezige wind in dat gebied maakt het tot één van de beste surfgebieden ter wereld.
Aan de andere kant van Tenerife, bij Bajamar en Punta de Hidalgo zijn bijna altijd golfsurfen actief vanwegen de prachtige hoge golven in het noord-oosten van het eiland.

Onder de oppervlakte van de zee zijn liefhebbers van een andere sport, het diepzee duiken en snorkelen actief. Op de bodem van de zee rondom Tenerife is een uitgebreide flora en fauna te vinden die een groeiende groep enthousiastelingen weet te waarderen. Er zijn verrasend veel soorten vissen, kreefachtigen en inktvissen te zien temidden van het prachtige onderwaterlandschap met een bijzondere flora en fauna die u eenvoudig onder water kunt bekijken als u kunt zwemmen en een beetje kunt snorkelen.


Charcos en piscinas naturales op Tenerife.

.Natuurlijke zwembaden ofwel "charcos" en "piscinas naturales" op Tenerife. Charcos zijn door vulkaanrotsen omsloten stukjes zeewater die bij elke golf vers water naar binnen krijgen. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan en u zult verbaasd zijn over de grillige vormen die zoiets gevaarlijks als een vulkaan heeft gecreëerd als lava in contact komt met water. Charcos behoren bij de natuurlijke schoonheid van Tenerife. De verbluffende kleuren creëren bij elke charco een authentiek paradijsje van water en vulkanisch gesteente. In de charcos kunnen vissen en kreeftachtigen verblijven. Die ziet u soms maar ze zullen niet in uw buurt komen als u er zwemt.

.Piscinas naturales zijn een soort grote charcos waar met wat muurtjes en ander metselwerk een openlucht zwembad van gemaakt is. De piscinas naturales hebben dus wel de kenmerken van een charco maar zijn door mensenhanden afgewerkt. Vaak liggen ze ook wat hoger dan de zee en ze hebben vaak trappen die de toegang tot het water vergemakkelijken zonder de natuurlijke omgeving waarin ze zich bevinden te bederven. Veelal zijn er ook toiletservices en douches en stenen of houten terrassen waar u kunt genieten van een heerlijk aperitief.

.Deze "charcos" en "piscinas naturales" met hun zoute water kunnen uw dag aan zee tot een bijzondere ervaring maken. Omringd door rotsen, draagt ​​het kristalheldere blauwe water en de ontspannende beweging van de zee bij aan een uniek gevoel dat u moet ondergaan om het te kennen.


De zee op tafel.

De tekst hieronder kunt u ook in PDF formaat afdrukken. Daarvoor gaat u naar de pagina "eten en drinken"↗

De wrakbaars kunt u kennen omdat die vis in restaurants "cherne" heet.

De papagaaivis staat op de menukaart als "vieja".

De "dorada" op de kaart is gelijk aan de goudgestreepte zeebrasem.

De bruine tandbaars is een delicatesse en heet "garopa", "mero" of "chernia marrón".

De barnsteenmakreel kunt u op de kaart tegenkomen als "seriola of medregal".

De tong heeft op de menukaart de naam "lenguado".

De tarbot kunt u weleens tegenkomen als "Rodaballo"

De blauwe botervis wordt u aangeboden als "Pámpano". 

De witte koolvis kunt u kopen als "abadejo", vooral als diepvries produkt.

De roodbaars staat op het menu als "palometa".

De horsmakreel heet op Tenerife "chicharro".

De rode mul is zeldzaam maar heet "salmonete de roca".

Witte ansjovis is de vis die in Spanje "boqueron" heet.

De geelvintonijn vindt u meestal in blikjes maar heet in restaurants "atun blanco".

Calamaris zijn de inktvissen,
Met pulpo worden octopussen aangeduid.
Camarones zijn garnalen en met cangrejos zijn krabben.

Als u deze laatstgenoemde waterdieren op de kaart ziet staan moet u er rekening mee houden dat er tientallen soorten octopussen en inktvissen in de wateren rondom Tenerife zwemmen waarbij elke soort een andere smaak heeft. Die verschillen liggen dus niet aan de kok maar aan de verschillende soorten.


Waarschuwing:

Als u bij de zee komt op plaatsen waar geen golfbrekers voor het strand zijn kunt u geconfronteerd worden met onverwacht hoge golven. Deze ontstaan als de deining van de zee accumuleert met de dan aanwezige golven die door de plaatselijk heersende winden worden veroorzaakt. Zo´n gevaarlijke, extra hoge golf, kunt u, na een aantal kleinere golven, om de 4 tot 6 minuten verwachten maar soms ook veel later.

Wees ook voorzichtig als u een aantal meters boven de zee op een rotskust staat. Vaak zijn  de grote golven hoog genoeg om u de zee in te sleuren. Het is dus verstandig om eerst een kwartiertje aan te zien tot welke hoogte de grootste golven komen voordat u op die kust gaat staan. Als u eenmaal in de zee terecht komt is het vrijwel onmogelijk om daar op eigen kracht weer uit te komen. Indien een golf u verder de rotsen op stuwt kunt u ernstige verwondingen oplopen. 

Pagina: reisgids de zee tenerife

deteiding.nl