Informatie over het weer per dorp of stad op Tenerife?
Bekijk de meest actuele gegevens over het weer op Tenerife. Met een overzichtelijke kaart is in één oogopslag de weersverwachting per dorp of stad te zien.
deteiding.nl
Hieronder staan 25 veel gestelde vragen over het weer op Tenerife↗ en we geven u informatie over het weer per dorp of stad op het eiland. Daarnaast noemen we de grootste verschillen tussen de verschillende delen van het eiland en staan er enkele bijzonderheden van het klimaat op Tenerife beschreven.

Verwante onderwerpen:
De 25 veel gestelde vragen over het weer staan onder de weerkaart.
Bekijk nu de meest actuele gegevens over het weer op Tenerife. Met een overzichtelijke kaart is in één oogopslag de weersverwachting per dorp of stad te zien.
Klik op een blauw thermometertje op de kaart van Tenerife om te weten wat het weer en de weersverwachting nu zijn voor dat gebied, dorp of stad is. Als het thermometertje in zee rond Tenerife op de kaart staat gaat het steeds over het weer of de weersverwachting in de plaats of stad daar het dichtst bij. (Het gaat dus niet om het weer op of in zee.)
Op deze kaart staan ook veel bezienswaardigheden↗ op Tenerife. Hoe verder u in zoomt hoe meer bezienswaardigheden u in de dorpjes en steden kunt zien.
Klik op de blauw thermometertjes voor het weer in die plaats.
Of klik op de link hieronder om direct naar een het weer en klimaat in alle plaatsen op Tenerife te gaan
25 veel gestelde vragen over het weer op Tenerife.
1. Waar is het beste weer op Tenerife?
Het weer in dit bijzondere mediterrane klimaat is eigenlijk overal goed. Het eiland heet niet voor niets het eiland van de eeuwige lente↗.
Als u op vakantie op Tenerife↗ bent is het weer aan de zuid- en westkant het beste als u daar in de winter bent. Aan die kant liggen ook de meeste badplaatsen↗ , Los Cristianos, Playa de las Americas, Adeje, La Caleta en Los Gigantes. Het hele gebied tussen El Medano en Los Gigantes is aan de kust ingesteld op bezoekers van Tenerife die het als een ideaal doel voor hun vakantie zien. Er zijn veel hotels en appartementen te huur en in de omgeving is voldoende vermaak met, bars, restaurants, cafés, excursies, pretparken en attracties↗. Geen moment hoeft u zich er te vervelen terwijl het weer en het klimaat er beter zijn dan waar dan ook in Europa.
Voor degenen die permanent op dit eiland wonen is het klimaat aan de noordzijde wellicht beter omdat daar de zomer temperaturen behaaglijker zijn. Maar niet alleen dat, er zijn ook mooie dorpjes, een bijzondere natuur en monumentale steden.
Door de afwezigheid van wind heeft de westkust wellicht het beste klimaat alhoewel het daar in de zomer op meerdere dagen te heet kan zijn.
Download de gratis, simpele en handige vestzak reisgids van Tenerife waar ook het weer en klimaat op staan.
2. Wat is het warmste gedeelte van Tenerife?
Het weer is zomer en winter het warmst in het hele gebied tussen Santa Cruz en Los Gigantes. Dat is dus vrijwel de hele zuid- en westkust waar om die reden dan ook de meeste mensen juist in dat gebied van hun vakantie op Tenerife↗ genieten.. De noord en oostkust zijn ook warm maar daar rijzen de bergen vrij snel omhoog waardoor de warme strook in die gebieden beperkt blijft tot enkele honderden meters landinwaarts. Boven de driehonderd meter hoogte is het klimaat zomer en winter al snel een paar graden kouder. Dat is voor natuurliefhebbers en wandelaars geen probleem om dat het juist onder bij dat klimaat en het weer fijner is om net iets meer verkoeling van de hogere lucht en de frisse geur van de bijzondere natuur op Tenerife↗ met al zijn endemische planten, bomen en dieren.
Door de structuur van het eiland met de hoge bergrug tussen het noorden en het zuiden zal het, afhankelijk van het weertype altijd iets warmer in het zuidelijke gedeelte zijn dan aan de noordkant. Hoe het daar iets warmer kan zijn staat Kunt u lezen op is er nog iets bijzonders met het weer↗ waar we uitleggen hoe de luchtstromingen omhoog en omlaag langs de bergen het weer warmen en minder warm kunnen maken. Als u alles gelezen hebt weet u waarom het zuidelijke deel van het eiland warmste gedeelte van Tenerife is, ook al is het verschil niet zo groot.
3. Hoe fel schijnt de zon op Tenerife?
Tenerife ligt in Afrika vrij dicht bij de evenaar ter hoogte van de Sahara. Dat betekent dat de zon er vrij recht aan de hemel staat en dus ook heel krachtig is. Uw schouders en voorhoofd verbranden al snel als u zich niet goed beschermd. Gebruik dus een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor op alle delen van het eiland maar wees nog voorzichtiger als u de hogere bergen in gaat als de zon schijnt, met name bij de vulkaan El Teide↗ Hoe hoger u komt hoe meer het weer en klimaat door de bergen en vulkanen veranderd. Het is op grotere hoogte doorgaan kouder maar de zon schijnt er wel heel vaak. In sommige perioden in de zomer kan het zelfs veel warmer zijn dan op welke plek van Tenerife dan ook. Dat doet zich voor als het weer en klimaat uit het zuiden komt en op grote hoogte warme lucht uit de tropische klimaatzone met zich mee brengt. Als u een auto heeft met een buiten temperatuur meter kunt u de temperatuur met elke honderd meter hoogte zien oplopen. Het is verstandig om goed rekening te houden met de felle zon. De sterkte van de zonkracht en de hoeveelheid (UV), ultraviolette straling↗ in het zonlicht is hoog en door de felle zon is het risico op huidverbranding hoog. Naast verbranding door de zon kunt u ook een zonnesteek of zonneslag oplopen of, erger, een hitteslag of hitteberoerte. Indien u iets dergelijks heeft of als u vermoed dat u het heeft opgelopen staan alle zorgmaatregelen en de EHBO op de pagina ziekte of erger↗. Een al te felle zon is iets waar u terdege rekening mee moet houden.
4. Waar is de meeste wind op Tenerife?
In El Medano waait de meeste wind en is de wind ook het meest constant. Dat komt omdat de wind uit het noordoosten daar daar tussen de bergen van Tenerife en Gran Canaria door geperst wordt. El Medano is ook daarom een paradijs voor windsurfers en het dorp is er helemaal op ingesteld. Het hele gebied waar het harder waait dan op de rest van het eiland loopt van Porís de Abona tot en met El Medano. Voor de surfliefhebbers is er de pagina Surfen en kiten in el Medano ↗
Op de andere delen van het eiland is er gedurende het hele jaar normaal gesproken weinig wind, windkracht 1 tot 3 maar een paar keer per jaar kan het er wat heftiger aan toe gaan en is er een harde windkracht 4 tot 5. Eens in de 10 tot 15 jaar waait het nog harder tot stormkracht 8. Als er een harde wind is komt een deel van het eiland in de windschaduw van de vulkaan El Teide te liggen en daar blijft het dan ook veel rustiger. Het rustige gebied ligt dan altijd aan de zijde van de bergen waar de wind niet vandaan komt.
Om een idee te krijgen van de windkrachten en hoe u dat ervaart kunt u kijken op de Windschaal van Beaufort↗
5. Waar is de minste wind op Tenerife?
De minste wind op Tenerife waait in het gedeelte tussen Costa del Silencio en Los Gigantes. Dit is het deel van het eiland dat volledig in de luwte van de noordoostelijke winden ligt. Dat maakt het toch al wat warmere klimaat daar nog plezieriger. En daarom is zo fijn om in dit gebied met de heerlijke stranden, de goede infrastructuur met alle denkbare voorzieningen op vakantie te gaan. Kijk maar eens bij vakantie vakantie in Costa Adeje↗. Iets meer in detail is Puerto Santiago binnen die windluwe zone de plek waar gemiddeld, op jaarbasis, de minste wind op Tenerife voor komt. Een andere plaats met weinig wind is Puerto de la Cruz.
6. Waar is de meeste zon op Tenerife?
De meeste zon is er aan de zuid- en west kusten Costa del Silencio, Palm Mar, Los Cristianos, Playa de las Americas, Costa Adeje, Playa Fañabe, Playa San Juan en Los Gigantes en aan de oostelijke kant in Candelaria en Santa Cruz, De smalle kuststrook in het noorden en oosten heeft ook veel zon, met name de gebieden rondom Punta del Hidalgo, Tacoronte, El Sauzal, Santa Ursula, Puerto de la Cruz en de hele strook van de gemeente Buenavista de Norte. Door de grote hoogte boven de wolken is het weer in het gebied rondom de vulkaan El Teide ook heel zonnig. De gebieden die overal op het eiland tussen de 300 en 900 meter liggen genieten minder van de zon omdat deze gebieden precies in de wolken- en nevelzone´s liggen. Een goed voorbeeld daarvan is de stad La Laguna↗ dat midden in zo´n gebied ligt en waar weersomstandigheden dus wat meer bewolkt en regenachtig zijn dan de plaatsen die aan de kust liggen.
Heel specifiek is het zonnigste gedeelte van het eiland de kleine strook bij Puerto Santiago en Playa San Juan, twee badplaatsen die wat minder bekend zijn, maar door de ligging net wat meer warmtestraling krijgen. Een nadeel van deze vakantieoorden is het wat lagere voorzieningen niveau dan veel andere strand gebieden. Ook zijn er minder cafés, bars, restaurants en winkels.
7. Wat is het droogste gebied op Tenerife?
De hele kuststrook rondom rondom het hele eiland is vrij droog maar het droogste gebied is ruwweg de strook tussen Güímar en Los Gigantes, het zonnige zuiden↗ en westen van het eiland. Het landschap is daardoor ook wat droger en heeft minder landbouw gebieden. Buenavista del Norte is eveneens een vrij droog gebied. De minst droge zone is het hogere berggebied aan de noordkant van het eiland. De gele en oranje zone´s op de kaart hiernaast zijn de plekken waar het minste regen valt. Toch behoort de vulkaan El Teide (het oranje plekje in het midden op de kaart) ook bij de droogste stukjes van Tenerife.
8. Waar valt de meeste regen op Tenerife?
De algemene regel in het klimaat op Tenerife is dat het langs de hele oceaankust van het eiland weinig regent maar dat de kuststrook waar weinig regen valt in het zuiden en westen vrij breed is en in het noorden en oosten een vrij kleine strook is. Dat komt omdat de bergen in het noorden al dicht op de kust omhoog rijzen. In het zuiden en westen is de "vlakke" strook veel breder. De meeste regen valt in de berggebieden tussen de 300 en 2100 meter hoogte. Dat zijn de blauwe en paarse gebieden op de kaart.
Als u meer over het weer, het klimaat en de regen wilt weten kunt u de pagina van het Nationale weerinstituut Aemet↗ bekijken. Nauwkeurige, meer volledige en actuele gegevens per dorp, wijk of stad staan op de website Wunderground↗, in deze link met een voorbeeld van een bijzonder nauwkeurige 10-daagse weersverwachting voor Los Cristianos↗ . Uiteraard kunt u elke plaats die u wilt op Wunderground vinden. Voor de hoger gelegen delen van het eiland kunt u het beste de website Windy↗ gebruiken omdat daar het weer per hoogte op te zoeken is. In dit voorbeeld ziet u de weersverwachting voor de komende 14 dagen op 900 meter hoogte.
9. Hoe is het winterweer op Tenerife in december?
In december is het weer in het zuiden en westen mild en zonnig. De temperaturen kunnen oplopen tot 27 graden maar het gemiddelde is zo´n 22 graden en er valt niet nauwelijks regen. De nacht temperatuur kan er zakken tot 14 graden. In noorden en oosten zijn de dagtemperaturen iets lager, van 20 tot 26 graden maar zijn de nachten wat warmer dan in het zuiden en westen. Het wordt daar vrijwel nooit kouder dan 17 graden in de nacht. Als u wilt overwinteren op Tenerife↗ kan dat eigenlijk over behalve in de zone tussen de 300 en 900 meter i.v.m met de luchtvochtigheid in die zone. Bij het overwinteren zijn het klimaat en het winterweer belangrijk en dat is op Tenerife overal aan de kustzone goed, Overdag wat warmer in het zuiden, in de nacht wat warmer in het noorden terwijl het voor de hoeveelheid zonnen uren niet veel uitmaakt. Doorgaans is het in alle gebieden zacht en droog. Er is vrijwel altijd wat te doen op Tenerife↗ dus welk weer het ook is, er is altijd wel een dagtochtje op Tenerife↗ dat de moeite waard is en waar u zeker tijdens het winterweer een leuke herinnering aan overhoudt. Op deze website staan veel tips om er eens op uit te trekken en de beste pagina daarvoor gaat over allerlei uitstapjes die u kunt ondernemen. Bekijk de pagina bezienswaardigheden↗ om te zien wat voor u geschikt is. Daar staan de mooiste plekjes en dorpjes én informatie over cultuur, natuur en folklore. En dat kan in de winter goed met het mooie klimaat dat op dit natuurrijke eiland heerst.
10. Hoe is het zomerweer op Tenerife in juli?
In juli is het in het noorden en oosten vrij behaaglijk met maximale temperaturen tot zo´n 28 graden overdag en zo´n 22 graden in de nacht. In het zuiden en westen kunnen in juli de temperaturen oplopen tot ver boven de dertig graden bij een avondtemperatuur van tegen de dertig graden. De nacht- en ochtendtemperaturen zijn doorgaans weer wat vriendelijker met waarden tussen de 18 en 23 graden.
11. Wat is de temperatuur van het zeewater bij Tenerife?
Het hele jaar rond komt de temperatuur van het zeewater nooit onder de 18 graden en vrijwel nooit boven de 25 graden. Gemiddeld is de temperatuur van het zeewater tussen de 19.5 en 23.5 graden. Dit kleine verschil dankt de hele archipel aan de stabiele golfstroom die het eiland altijd omringt. Opmerkelijk is dat er ook geen noemenswaardige verschillen zijn tussen de gebieden op het eiland. Overal is de zeewater temperatuur ongeveer gelijk in alle seizoenen.
In de badplaatsen met een zeewering en wat ondieper water tussen het strand en die dijk kan het door de opwarming van de zon overdag toch warmer zijn. Daarnaast zorgt een zeewering voor minder golven en meer veiligheid. Los van de watertemperatuur is zo´n badplaats geschikter voor een vakantie met kinderen op Tenerife↗.
12. In welke badplaatsen is het weer op Tenerife het beste?
Door de beschutting van het hoge Teno gebergte hebben de plaatsen Playa San Juan tot en met Los Gigantes en de gebieden daartussen zoals Puerto de Santiago net wat minder regen en wind dan de meer zuidelijk gelegen delen van de westkust terwijl de temperaturen hetzelfde zijn. Dat maakt het verblijf in die dorpen een beetje aangenamer maar het verschil met de andere badplaatsen↗ is niet groot en juist in die andere plaatsen zijn de voorzieningen veel uitgebreider. In het algemeen is te zeggen dat u in alle badplaatsen het heerlijke klimaat van Tenerife↗ kunt ervaren en dat de verschillen van seizoen naar seizoen of zelfs van dag tot dag elkaar in de loop van het jaar opheffen. De enige uitzondering daarop is het weer in de hoger gelegen gedeelten van de bergen en de vulkanen op het eiland.
13. Hoe is het klimaat in de bergen van Tenerife?
Het weer op Tenerife kent een soort wolken grens met een eigen microklimaat↗ waarboven de zon vrijwel altijd schijnt. Die lijn loopt ruwweg tussen la Esperanza en Vilaflor tot en met Santiago del Teide. Ook de weg tussen die drie plaatsen ligt vrijwel altijd in de zon. In de bergen is het heerlijk wandelen als de zon schijnt maar wat killer als de zon niet schijnt want tussen de bomen is het altijd wat vochtiger en daar merkt u niets van in het zonnetje. Door de hoogte van de bergen en de ligging van de archipel bij de evenaar is de intensiteit en de zonkracht / UV-index↗ van de zon hoog en daar kunt u beter wat rekening mee houden. In de bergen heerst een mooi klimaat met doorgaans heerlijk weer maar wel met een hoog risico op verbranden.
Let op, bovenstaande beschrijving van het klimaat in de bergen geldt niet voor het Anaga gebergte. Door de ligging en de direct aan de kust heersende passaatwinden zijn de weersomstandigheden daar anders. Bovendien zijn de bergen in het Anaga gebergte niet zo hoog als in het centrale berggebied. Lees meer over het weer-en-het-klimaat-in-het-anaga-gebergte↗ zodat u niet door onverwacht weer overvallen wordt en daardoor voor onnodige verrassingen komt te staan.
14. Is de luchtdruk anders op Tenerife?
Ja en nee, op zeeniveau is de luchtdruk overal hetzelfde, ongeveer 1013 hPa ofwel hectopascal, Hoger in de bergen, boven 2500 meter wordt de luchtdruk lager en op de 3518 meter hoge top van de Teide is de luchtdruk het laagst en kunt u last krijgen van een hoogteziekte door de lage luchtdruk. Een uitleg over luchtdruk staat op Wikipedia↗ maar direct hieronder staat nog meer uitleg over de luchtdruk en de invloed daarvan op het weer en het klimaat. Het hier genoemde getal van 1023 hPa is echter een gemiddelde, overal op de wereld komen hoge- en lage drukgebieden voor en dat kan de atmosferische druk net iets hoger of lager zijn. Uiteraard ook op dit eiland.
15. Hoe is het weer op de vulkaan El Teide?
Als u eens sneeuw op Tenerife wilt zien zijn de hoger dan 2500 meter gelegen gebieden rondom El Teide de enige mogelijkheid. Elk jaar in de winter zal de top besneeuwd zijn en om de paar jaar valt er ook sneeuw in de Cañadas en zelfs in de wat lager gelegen berg gebieden. In de lente verdwijnt de sneeuw al snel en wordt het klimaat weer heerlijk door de vrijwel altijd schijnende zon rondom de vulkaan ↗. Als u echter de kabelbaan naar 3500 meter hoogte neemt moet u wel iets warms meenemen, ook in de zomer. Niet onbelangrijk is dat op grotere hoogten de gemeten luchtdruk veel lager is dan op zee niveau. Vanaf 2500 meter hoogte wordt de lucht echt dunner en kunt u de effecten hiervan ervaren en last krijgen van een hoogteziekte↗. Als u met de kabelbaan naar de Teide gaat stapt u uit op 3500 meter hoogte en daar is de luchtdruk een stuk lager dan u gewend bent. Op die hoogte is de hoeveelheid zuurstof in de lucht ook wat lager dan op zeeniveau en dat kan bij mensen die er gevoelig voor zijn tot problemen met de ademhaling leiden ongeacht de temperatuur of de wind. Hou er ook rekening mee dat u, voordat u de Teide wilt beklimmen, u eerst naar het weer moet kijken, vragen of er paden of wegen afgesloten zijn en of u een vergunning nodig heeft voor de tocht die u wilt maken. Het klimaat op grote hoogte kan heel grillig zijn.
Tenerife is met de stratovulkaan el Teide één van de weinige plaatsen op de wereld waar u tegelijkertijd palmen en sneeuw kunt bewonderen. De bovenste foto is bij een heldere en strakblauwe lucht op zee-niveau gemaakt vanuit het dorp El Sauzal dat aan zee ligt.
16. Komen er ook stormen voor op Tenerife?
Net zoals elk ander gebied op aarde kan er een storm op en rond de Canarische eilanden komen maar het is een zeldzaamheid.
Een echte storm, windkracht 9 of meer, komt minder dan 1 keer per 10 jaar voor. Windkracht 8, stormachtig, kan 1 keer per jaar voorkomen waarbij altijd een deel van het eiland in de luwte van de vulkaan ligt. Bij zuidwestelijke wind ligt het gebied rond Puerto in de windschaduw en bij noordoostelijke wind ligt Los Cristianos in de windschaduw. Windkrachten van 7 op de schaal van beaufort komen 2 tot 3 keer per jaar voor, met name in de herfst.
Tijdens het grootste deel van het jaar moet u rekening houden met een zwoel windje met windkracht 1 tot 3 die zowel vanuit zee als vanaf het land kan komen. Stormen blijven een dus een grote zeldzaamheid op Tenerife.
17. Wat zijn stormcellen?
Zo heel af en toe komen er op Tenerife stormcellen↗ voor, een situatie waarbij warme en vochtige lucht snel stijgt door opwarming van het oppervlak. Als het op grote hoogte afkoelt, condenseert waterdamp tot cumulonimbuswolken↗, die harde winden kunnen veroorzaken. Tijdens de volwassen fase stijgen deze wolken tot grote hoogten en genereren zware regenval, windstoten en elektrische ontladingen ofwel bliksem. Daarna, in de dissipatiefase, daalt de koude lucht en onderbreekt de stroom warme lucht, waardoor de wind verzwakt totdat deze verdwijnt.
Op zichzelf staande stormcellen duren niet lang en leveren doorgaans matige regenval op, terwijl multicellulaire ontwikkelingen bestaan uit verschillende actieve cellen die zware regenval en harde wind kunnen veroorzaken. Supercellen, die bijna nooit op Tenerife voorkomen, zijn daarentegen het gevaarlijkst omdat ze hagel en stormen kunnen veroorzaken. Stormen die uit deze cellen komen, kunnen onweersbuien met bliksem en donder veroorzaken, samen met stortregens die kunnen leiden tot plotselinge overstromingen en materiële schade aan bomen en constructies kunnen veroorzaken.
18. Wat zijn de zandstormen of calima op Tenerife?
Calima een natuurverschijnsel dat een droge, hete, oranje-gele, mistige lucht vanuit de Sahara naar de Canarische eilanden vervoert en die leidt tot een verminderd zicht, klachten aan de luchtwegen en fijnstof op wegen en oppervlakten.
Het zijn in feite stormen van zand en fijnstof die in de Sahara woestijn veroorzaakt worden. Deze stormen zijn uitgewaaid of vrijwel windstil op Tenerife en zorgen daar voor een lucht die stof- en zanddeeltjes bevat waardoor het zicht meer of minder beperkt wordt. Calima betekent letterlijk wazig. Daardoor kan het voorkomen dat voor nevel met dezelfde term wordt gebruikt om dat het zicht door materie in de lucht niet helder is.
Meer daarover op een aparte pagina.
19. Heeft Tenerife het beste klimaat ter wereld?
Misschien wel, misschien niet.
Het is wel zeker dat Tenerife en de andere van de eilanden van de archipel één van de beste klimaten ↗ ter wereld hebben. Het is er overdag nooit kouder dan zo´n 20 graden en bijna nooit warmer dan zo´n 30 graden. Regen valt er aan de kusten niet veel en de luchtvochtigheid is er zelden te hoog of te laag, Dat bij elkaar zorgt voor een heel stabiel mediterraan klimaat dat in de zomer wat koeler is en de winter behoorlijk warmer is dan de landen rondom de middellandse zee.
De verschillen tussen de diverse kust- of badplaatsen zijn daarbij niet groot. De grootste verschillen ontstaan door de bergen op Tenerife omdat voor elke 100 meter boven zee niveau een lagere temperatuur gemeten kan worden. Boven de 400 meter hoogte is er ook een grotere kans op nevel en regen.
Als we dus spreken over het beste klimaat ter wereld gaat het doorgaans over het klimaat dat we kunnen meten op zeeniveau of iets hoger. Daarbij maakt het niet zo heel veel uit aan welke kant van het eiland het klimaat gemeten wordt alhoewel er verschillen zijn en dat leggen we hieronder uit.
20. Hoe ontstaat het weer en het klimaat van Tenerife?
Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden en heeft de hoogste bergketens. De rug van de bergen loopt globaal van het uiterste oosten tot aan het Teno gebergte in het westen. Deze bergen zorgen ervoor dat het weer en het klimaat aan de noord en zuidzijde van de bergen en dus van het eiland verschillend is. In het zuiden heerst een klimaat dat vergelijkbaar is met het warme steppeklimaat van Köppen↗. Hij noemde dit een droog of aride klimaat↗ met als systeem aanduiding een B-klimaat.
Gedurende het hele jaar zijn de Noord-oostelijke passaatwinden de meest voorkomende luchtstromingen alhoewel de wind op de hele archipel in alle jaargetijden ook uit de andere richtingen kan komen. Zeker een zuid-westelijke stroming komt regelmatig voor. Toch is de bewolking uit noord oostelijke richting belangrijk omdat die wolken op een hoogte boven 400 meter tegen de bergrug varen en de daar de vochtige lucht aan de aanwezige bossen afgeven in de vorm van nevel of regen. Zoiets doet zich aan de zuidkant van de bergrug niet voor en daardoor heeft die zuidelijke kant het genoemde steppeklimaat.
De aanwezigheid van de vrijwel niet zichtbare nevel in de hogere luchtlagen rond de bergen zorgt er voor dat de dagtemperaturen en het weer in het noorden wat zachter zijn in de zomer dan in het zonnige zuiden terwijl de nachttemperaturen in de zomerse maanden wat hoger zijn omdat dunne nevellaag in de nachten de warmte wat beter vasthoud.
Om dezelfde reden is het weer in het noorden in de winter koeler dan in het zuiden maar zijn de nachten in de winter in het noorden wat warmer dan in het zuiden.
Daarmee lijkt het weer in het noorden van Tenerife op het Csa-klimaat ofwel het warme mediterrane klimaat↗. Op sommige plekken is op het eiland een echt sub tropisch klimaat ontstaan.
De weersomstandigheden en de invloed daarvan op heel Tenerife worden beïnvloed door lucht stromingen uit Afrika en dus door het weer in de Sahara. De luchtstromingen uit de Sahara kunnen heel fijn zand bevatten die het klimaat op het eiland op een bijzondere manier beïnvloeden. De lucht temperatuur wordt dan door het woestijn klimaat beïnvloed waardoor het op het hele eiland heet wordt en een laag met poeder-achtig zand neerdaalt en alles bedekt op Tenerife. Dit weer fenomeen heet calima. Zie hieronder.
Het weer in het gebergte wordt bepaald door de bewolking die overal rond het eiland aanwezig kan zijn en daar voor een vochtig klimaat type zorgt. Er is op het eiland een overgangsgebied dat gemiddeld op 200 begint en tot 600 meter hoog kan rijken. De Thermofiele↗ bossen die daar aanwezig zijn, zijn vrij warm en vochtig waardoor ze heel geschikt zijn voor de ontwikkeling van de Canarische palm↗, de Drakenbloedboom↗ en Jeneverbessen.
Dat is in het Noorden meer het geval dan in het zuiden. De weersomstandigheden die in het noorden op grotere hoogten heersen zorgen ervoor dat er al vanaf een hoogte van 200 tot 400 meter prachtige bossen zijn met een weelderige natuur, terwijl direct aan de kust in het noordelijke deel van het eiland een droog xerofytisch↗ klimaat is ontstaan.
Over het algemeen is het weer op de hele archipel onder de invloeden van zee- en luchtstromingen overal zacht en vriendelijk te noemen. Het weer in het zuiden en westen is in de winter echter warmer waardoor het klimaat, de zonnestraling en de luchtvochtigheid aan deze zijden van het eiland heel geschikt is voor vakanties op Tenerife↗ en overwinteringen in de maanden oktober t/m april. Vaste bewoners kiezen er vaak voor om in het noorden te gaan wonen omdat het weer daar in de maanden mei t/m september zomer veel draaglijker is.
21. Wanneer beginnen de seizoenen op Tenerife?
De gegevens over het weer en klimaat op Tenerife gaan uit van de meteorologische seizoenen↗ en die beginnen elk jaar op de eerste dag van de maanden december, maart, juni en september.
Voor het weer en klimaat op dit eiland van de eeuwige lente begint de lente begint dus op 1 maart, de zomer op 1 juni, de herfst op 1 september en de winter op 1 december.
In het spraakgebruik is regelmatig te horen dat de seizoenen op of rond de 21-e van de maand beginnen en dat klopt ook want op die dagen gaat het over de astronomische seizoenen en dat werkt met een op de zon gebaseerd systeem waarbij van belang is op welke dag de zon loodrecht op de evenaar staat en het dus over de hele wereld gelijktijdig donker of licht wordt.
Het verschil tussen de meteorologische en de astrologische seizoenen kwam er al in het jaar 1780 want toen besloot de Societas Meteorologica Palatina↗ onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor dat weer en klimaat beter te meten en te vergelijke waren als men in het vervolg drie aaneengesloten maanden als één seizoen te beschouwde. En dat is op Tenerife en elders nog steeds zo en dus begint de meteorologische herfst al in de astrologische zomer. Onthou echter dat het er op Tenerife eigenlijk maar één seizoen is, de eeuwige lente.
22. Kan dat? Hoe hoger hoe heter?
Op Tenerife kan het voorkomen dat het op zeeniveau 25 graden is en hoog in de bergen 32 graden. Normaal is het zo dat de temperatuur bij een grotere hoogte afneemt, maar dat doet het soms niet. De eilandengroep ligt midden in een oceaan en dat maakt het mogelijk dat zuid-oosten winden ongehinderd op grote hoogte naar de eilanden trekken waarbij de temperatuur in de hoger gelegen delen steeds verder oploopt.
Dat is heel goed te zien als u in een auto rijdt waar een buitenthermometer in zit waarbij u de rit begint in Costa Adeje en vervolgens naar Vilaflor rijdt of andersom van Puerto naar El Portillo. Elk kwartier zal de temperatuur met een graad gaan oplopen. Bijzonder is dat u dit klimaat fenomeen bijna uitsluitend op Tenerife kunt ervaren. Op de meeste andere eilanden op gebieden zijn de bergen niet hoog genoeg om er iets van te merken.
23. Is er meer informatie over het weer op Tenerife?
Net zoals alle eilanden en gebieden dicht bij zee staat het weer op Tenerife onder invloed van oceaan- en luchtstromen. Over de hele aarde genomen is de hoeveelheid inkomende straling van de zon gemiddeld gelijk aan de hoeveelheid uitgaande straling. Op een lagere breedte dan 38° is de hoeveelheid inkomende straling echter hoger dan het gemiddelde en de uitgaande straling is dan wat lager dan gemiddeld. Daardoor ontstaan compenserende bewegingen van warmtetransporten en dat leidt tot een circulatie van lucht- en zeestromen. De coördinaten van Tenerife zijn 28° 16′ NB, 16° 36′ WL↗ en dat is dus lager dan 38° noorderbreedte.
Dat betekent niet alleen dat de zon rechter op de aarde staat maar ook dat er meer zonkracht op de aarde komt dan er vanaf gaat en dat leidt tot leidt tot de passaat↗ winden omdat het teveel aan zonnewarmte gecompenseerd moet worden met het tekort aan zonnewarmte in de noordelijk gelegen streken. Die noordelijke passaat winden, ook wel alisio genoemd, zorgen er dus voor dat het nooit te warm wordt op het eiland.

Bovendien is er op zee een constante zeestroom richting vanuit de noordelijke gedeelten van de oceaan naar het zuiden. Op de evenaar is de intensiteit van het zonlicht het grootst omdat de zon hier loodrecht bovenstaat en daardoor warmen deze gebieden het meeste op. Hierdoor ontstaat er een opgaande luchtstroom, die tegen het plafond van de troposfeer, de tropopauze, botst en vervolgens in de richting van de polen stroomt. Bij de 30-e breedtegraad daalt de lucht weer waarna hij over de zee en het aardoppervlak terugstroomt naar de evenaar. Dat fenomeen heet luchtcirculatie aan het aardoppervlak↗.
Die verkoelende zeestroom heet heel toepasselijk de Canarische stroom↗ en die zorgt er samen met de winden van de passaat voor dat het op Tenerife nooit te warm wordt zoals in de Sahara, die op gelijke hoogte ligt. Zo ontstaat door de lucht- en zeestromen de energiebalans↗ waar we met heerlijk weer en een comfortabel klimaat van kunnen genieten op dit prachtige eiland.
Een andere belangrijke factor in het weer op dit eiland is dat er vrijwel nooit veel bewolking voorkomt. Dat wordt veroorzaakt door de ligging in een subtropisch klimaat↗ gebied. De bewolking neemt toe op lagere gebieden, rond de evenaar, en de hoger gelegen gebieden boven de keerkringen. De subtropische gebieden liggen daar mooi tussen in en hebben daardoor een lage bedekkingsgraad↗ van wolken zoals de term technisch heet. Dat betekent dat de hoeveelheid regen op de eilanden nooit hoog is en u vaak, zonder wolken, heerlijk in de zon kunt liggen.
Het rode puntje geeft de ligging van Tenerife op de kaart aan.
24. Is er nog iets bijzonders met het weer?
Ja, het klimaat en het weer op Tenerife kennen kleine, maar opmerkelijke verschillen in de temperatuur tussen het Noorden en het Zuiden. Dat heeft alles te maken met de stijgende en dalende luchtstromen rondom de bergen waardoor het zuiden altijd iets warmer is. Lees daar meer over op de pagina het boeiende landschap en de flora van Tenerife↗.
Het is allemaal wellicht wat ingewikkeld, maar door al deze factoren komen een aantal weer fenomenen bij elkaar die gezamenlijk zorgen voor het unieke klimaat dat Tenerife kenmerkt.
25. Kloppen de metingen van de luchttemperatuur?
De luchttemperatuur is temperatuur van de buitenlucht. Die waarde wordt standaard gemeten met speciale weerstations↗ die op anderhalve meter hoogte geplaatst worden in een open terrein zonder directe bebouwing er omheen. De luchttemperatuur wordt in die kastjes gemeten in graden Celsius.
Overal op Tenerife zijn bij winkels of op pleinen displays te zien die de temperatuur op die plek aangeven. Hou er rekening mee dat de temperatuur die je dan ziet heel anders, vaak veel hoger, kan zijn dan een officiële meting in een weerstation.
Het weer op Tenerife behoort onbetwistbaar tot de beste klimaat gebieden van de wereld. Velen weten dat al en komen graag voor het weer (en meer) naar dit prachtige eiland.
Als u het weer nog niet ervaren hebt nodigen we u uit om snel van het weer op Tenerife te komen genieten!
Deel deze pagina
Klik op één van de onderstaande plaatstnamen om het huidige weer en de weersverwachting voor de komende 7 dagen te zien.
Adeje - Costa Deje ↗ - Arona - Playa de la Americas ↗ - Arafo ↗ - Arico ↗ - Buenavista del Norte ↗ - Callao Salvaje ↗ - Cañadas del Teide ↗ - Candelaria ↗ - Costa del Silencio ↗ - Los Cristianos ↗ - El Medano ↗ - El Rosario - La Esperanza ↗ - Fasnia ↗ - Garachico ↗ - Los Gigantes ↗ - Granadilla de Abona ↗ - La Guancha ↗ - Guia de Isora ↗ - Güímar ↗ - Icod de los Vinos ↗ - La Laguna ↗ - La Matanza ↗ - Mesa del Mar↗ - La Orotava ↗ - Palm-Mar ↗ - Puerto de la Cruz ↗ - Punta del Hidalgo ↗ - Los Realejos ↗ - San Juan de la Rambla ↗ - San Marcos ↗ - Santa Ursula ↗ - Santiago del Teide ↗ - El Sauzal ↗ - Tacoronte ↗ - Vilaflor ↗
Tenerife, de plek waarop de geest en het lichaam zich verheugen.
Verwante onderwerpen:
Pagina: het weer op Tenerife
deteiding.nl