Meer over bijzondere Spaanse recepten op Tenerife weten?
Het bijzondere van de kookkunst op Tenerife en van bij onszelf, Spaanse recepten met een Belgische of Nederlandse twist en andersom. Informatie over de drankjes, de koffies, het eten, de recepten en het fijne ervan om echt te genieten.
Omelet met avocado, serranoham en stukjes tomaat.
Wat heb je nodig?
- 2 eieren
- 1 avocado
- Handje roma tomaatjes, gehalveerd
- 3 plakjes bacon
- Paar blaadjes verse basilicum
- Peper & zout
- Beetje olijfolie
Wat moet je doen?
Maak al prakkend een spread van de avocado met evt. wat peper en zout.
Bak de serrano ham knapperig en voeg op het laatst de tomaat toe en bak even mee.
Klop de eieren met peper en zout zoals u dat gewend bent en maak daar de omelet mee die u direct op een bord legt.
Verdeel de avocado spread en de serranohem met tomaat op de omelet.
Garneer het geheel met wat basilicom (of peterselie).
Wat heb je nodig?
1 bloemkool de je in roosjes snijdt
1 blik garbanzos
3 tot 4 eetlepels grove mosterd
1 á 2 eetlepels honing
6 eetlepels olijfolie. Voor het bakken 4 en voor de saus 2.
Wat fijngehakte peterselie
Wat moet je doen?
Maak in een pan de olijfolie warm.
Doe daar de bloemkool bij en bak die 25 minuten. Ze mogen een beetje bruin worden maar roer wel af en toe.
Meng ondertussen de olijfolie, de mosterd en de honing door elkaar.
Doe de garbanzos erbij en bak nog zo´n 20 minuten door tot de groenten beetgaar zijn.
Haal de pan van de kookplaat af en roer de saus en peterselie door de garbanzos en de bloemkool. Dit gerecht is goed te combineren met een gehaktbal.
Gehaktballetjes in een Spaans jasje.
Probeer deze gehaktballetjes eens! Niet zomaar een gehaktbal, maar een Spaanse gehaktbal; ook wel albóndiga genoemd. Heel simpel en toch heel erg lekker. Van oorsprong is het wellicht een Arabisch gerecht of nog ouder. De gehaktballetjes worden geserveerd in tomatensaus en hebben een kruidige smaak door de toevoeging van kaneel en komijn. Eigenlijk zijn deze gehaktballetjes een soort tapa, maar je kunt ze natuurlijk ook prima als avondeten eten. Serveer ze bijvoorbeeld met aardappelschijfjes of met pan con ajo!
Wat heb je nodig?
500 gr. tomaten, grof gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt, 1 sjalot, fijngehakt
2 theelepels paprikapoeder
1 eetlepel tomatenpuree
Peper en zout, Olijfolie
500 gr. gehakt, 1 eetlepel kaneel
1 eetl. komijnzaak, fijngemaakt in de vijzel
Wat moet je doen?
Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan. Snijd het sjalotje en bak het in een paar minuten glazig. Voeg de tomaten, knoflook, Spaanse peper en paprikapoeder toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit ongeveer tien minuten op laag vuur pruttelen. Neem dan een staafmixer en mix de saus eventjes goed. Breng het op smaak met zout, peper en een eetlepel tomatenpuree. Doe het gehakt in een kom of op een bord en kruid het met komijnzaad, kaneel, peper en zout. Kneed dit door het gehakt en draai hier kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan tot ze zijn dichtgeschroeid. Wanneer de balletjes bruin worden haal je ze uit de koekenpan en schep je ze in de saus. Laat de saus 15 minuten op laag vuur pruttelen om de balletjes verder te garen.
Gazpacho
Wat heb je nodig? 8 pers.
1 komkommer
½ rode paprika
1 sjalot
2 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten (400 gr.)
250 ml. Groentebouillon (koud)
Wat moet je doen?
Schil de komkommer, halveer hem in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
Snijd de komkommen, de paprika, de sjalot en de knoflook in kleine blokjes.
Doe de gesneden groenten samen met de gepelde tomaten in de keukenmachine of een grote maatbeker. Pureer de groenten glad. Voeg de bouillon toe en gaat het geheel nog even draaien. Breng op smaak met zout en peper.
Zet de gazpacho minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen doortrekken. Serveer de gazpacho goed gekoeld in kleine glazen.
Schenk er naar wens nog een heel klein beetje virgen olijfolie over.
Avocadomousse met gerookte zalm.
Wat heb je nodig? 6 pers.
2 rijpe avocados
1 theelepel Mexicaanse kruiden
1 eetl. zure room
Sap van een halve limoen
5 plakjes gerookte zalm
Garnering: bieslook of caviaar
Wat moet je doen?
Snijd de avocados doormidden, verwijder de pit en neem het vruchtvlees uit de schil.
Vermeng het vruchtvlees met de Mexicaanse kruiden, de zure room en het sap van de limoen.
Snijd de zalm in kleine stukjes.
Verdeel de mousse over 8 kleine glaasjes. Hierop de stukjes zalm en decoreren met bieslook of caviaar.
Sinaasappel-sherry garnalen met honing.
Wat heb je nodig? 2 pers.
1 handsinaasappel
50 ml. droge sherry
1 eetl. honing
2 eetl. olijfolie
300 gr. grote ongepelde garnalen
2 tenen knoflook, in plakjes
4 takjes platte peterselie, grof gesneden
4 tapaprikkers
Wat moet je doen?
Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de vrucht.
Pers de sinaasappel uit en meng het sap met de rasp, de sherry en de honing..
Verhit in een koekepan de olijfolie.
Bak de garnalen in 2 à 3 minuten aan beide kanten bruin.
Schep de knoflook erdoor en bak nog 1 minuut.
Schenk het sinaasappelmengsel in de pan.
Breng het aan de kook en laat het in 3 à 4 minuten inkoken tot stroopdikte.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Schep de garnalen met de sinaasappel-sherrysiroop op een schaal en garneer met de verse peterselie.
Tip: bak voor extra pit gelijk met de knoflook 1 rode peper in ringetjes gesneden mee.
Apionabo puré (knolselderij) met witloof in seranoham.
Wat heb je nodig? 2 pers.
300 g knolselderij
3 stronken witloof
boter
6 plakjes serranoham
Wat moet je doen?
Hak na het schillen de knolselderij in dikke stukken. Laat ze in boter stoven met wat water en doe er wat peper en zout bij. Dan de gare knolselderij met een stamper pureren.
De stronken witloof halveren en er een plakje ham om heen draaien. Doe wat boter in een pan en doe de witloof met de ham erin. 20 minuten rustig laten stoven onder een deksel.
Knolselderij puree is heel eenvoudig en heel lekker. Proberen dus.
Bijgerechtje dat hier heel goed bij past.
50 g geroosterde hazelnoten
1 bundel krulpeterselie
Meng hazelnoten met peterselie, smelt wat boter in een pan en stoof de hazelnoten en de peterselie daarin.
Solomillo de cerdo con salsa de soja y miel de palma.
Wat heb je nodig?
1 stuk varkenshaas van ca. 300 gram
50 ml soja saus of beter: ketjap
1 theelepel peper
1 theelepel miel de Palma
1 eetlepel citroensap
50 ml bouillon
halve eetlepel maizena
Wat moet je doen?
Meng de honing met de sojasaus, peper, citroensap.
De varkenshaas in 4 lange repen snijden en leg dat in de marinade en laat ongeveer 20 minuten marineren in de koelkast.
De oven tot 180 graden verwarmen..
Haal de varkenshaas uit de marinade (marinade niet weggooien)! Verhit wat olijfolie braadpan, en bak het vlees ongeveer 2 minuten aan beide kanten lichtbruin.
Doe de varkenshaas in een ovenschaal en plaats die in de oven.
De marinade met de bouillon mengen en breng dit aan de kook.
De maizena met wat koud water mengen, en roer dit door de hete honing-sojasaus. Laat daat nog eventjes zacht doorkoken.
De varkenshaas na 10-12 minuten uit de oven halen en serveren met de warme saus.
Arroz de coliflor goreng. (Rijst van bloemkool als nasi goreng).
Wat heb je nodig?
400 g bloemkool
200 g haricots verts
4 eieren
1 prei
2 rode paprika's
50 ml olijfolie
1 tl kerriepoeder
50 g ongezouten, gepelde pinda's
75 g gebakken uitjes
Wat moet je doen?
Kook de haricots verts in circa 8 minuten beetgaar. Spoel ze koud en laat goed uitlekken. Halveer de prei in de lengte, spoel het schoon en snijd hem in halve ringen. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de ze in blokjes.
Maak de bloemkool schoon en rasp de bloemkool met een grove rasp, De "Arroz".
Bak van de eieren 4 spiegeleieren. Verhit wat olie in een hapjespan en verwarm het kerriepoeder 2 minuten. Voeg de knoflook en de geraspte bloemkoolrijst toe en bak 3 minuten mee. Voeg de prei, paprika en haricots verts toe en bak 4 minuten mee. Hak de pinda’s grof.
Verdeel de goreng en de eieren over borden. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper. Verdeel de gebakken uitjes en de pinda’s erover.
Huevos rotos (of estampido) met chorizo of seranoham en Belgische frieten.
Wat heb je nodig?
4 forse aardappelen
6-8 eieren
Serrano ham en/ of chorizo
Peper en zout (en eventueel andere kruiden)
Olijfolie
Wat moet je doen?
Schil de aardappelen en snij ze in gelijkvormige frieten. Niet te dun, 11 tot 12 millimeter breed is een mooie maat. Spoelen met koud water en daarna in zout water laten voor 5 minuten. Laten uitlekken en drogen Verhit vet tot 145°C. Bak de frieten tot ze gaar zijn en licht doorschijnend, maar laat het nog niet kleuren. Laat de frieten uitlekken en afkoelen in een schaal met een vel keukenpapier. Daarna het vet verhitten tot 180 °C en bak de frieten nu goudbruin en knapperig.
Bak de Serrano ham en/ of chorizo in een paar minuten knapperig bruin in de pan en leg ook even apart. Bak daarna de eieren, laat de dooier heel en leg deze ook apart.Leg de frieten op een bord, doe de Serrano ham en/ of chorizo erbij en breng zout en peper aan voor de smaak.
Seranoham met geitekaas, appel, walnoten en miel de Palma.
Wat heb je nodig?
8 plakken seranoham
1 appel, in miniblokjes
100 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
1 theelepel gehakte verse tijm of mespunt gedroogde tijm
versgemalen peper
1 royale eetlepel miel de Palma
1 eetlepel walnoten, gehakt
bieslook en wat veldsla
Wat moet je doen?
De plakjes ham naast elkaar leggen. Dan de appelblokjes met geitenkaas, tijm, peper, miel en walnoten mengen. Deze vulling over de ham verdelen en en er daarna rolletjes van maken.
Leg veldsla op de bordjes en leg de rolletjes erop. Garneer met bieslook.
Avocado met tonijntartaar.
Wat heb je nodig?
1 rijpe avocado
1 citroen
250 gram verse tonijn
2 eetlepels gesneden bieslook
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel azijn
1 theelepel soja
veldsla
peper en iets groens te garnering
Wat moet je doen?
Maak kleine blokjes van de tonijn.
Meng de blokjes met de sesamolie, azijn en soja.
Snij de avocado in net zulke grote blokjes als de tonijn.
Rasp 1 eetlepel citroenschil.
De tonijn en de avocado kunnen dan samen met de
citroenrasp en 1 theelepel van de citroensap in een kom.
Doe daar de bieslook en mayonaise bij.
Dan alles goed door elkaar roeren en op smaak met brengen met de peper.
Drapeer wat veldsla op een bordje en schep het mengsel daar op.
Voeg dan nog iets ter garnering toe.
Palomita met soja en jengibre, draadjesvlees op z´n Spaans.
Wat heb je nodig?
500 gram palomita
50 gram verse jengibre
zout, peper
3 eetl salsa de soja
2 teentjes knoflook
1 eetl tomatenpuree
2 eetl fijngehakte peterselie
1 grote ui
6 eetl sesamolie
Wat moet je doen?
Schil de gember en rasp het fijn.
Pel en snipper de knoflook en de ui.
Verhit de olie in een braadpan, zet het vuur laag en bak de palmita aan beide kanten zachtjes bruin. Haal het vlees uit de pan.
Bak de ui in de olie zachtjes glazig (ca. 3 minuten). Roer de tomatenpuree, de gember, de knoflook en de salsa de soja erdoor en bak het geheel nog 1 minuut.
Leg het vlees terug in de pan. Schenk zoveel heet water in de pan dat het vlees net onderstaat en breng het vocht tegen de kook aan.
Leg het deksel op de pan en stoof het vlees op het allerlaagste vuur (eventueel op een vlamverdeler) zachtjes gaar (ca. 4 uur).
Voeg peper en zout naar smaak toe. Bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Lekker met habichuelas redondas en papas.
Appel Kaneel Yoghurttaart
Wat heb je nodig?
Voor de bodem
100 gr. amandelmeel
100 gr. havermout
30 gr. kokosvet (Mercadona)
3 el. honing
1 tl. Kaneel
Voor de vulling:
250 gr. Volle Griekse Yoghurt (Lidl is de lekkerste)
4 gr. agar-agar = 2 afgestr. tl. (indien niet te krijgen: gelatine)
1 grote appel
3 dadels
1 flinke tl. Kaneel
1 tl. Vanille extract (of vanillesuiker)
Honing naar smaak
Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de randen in.
Smelt het kokosvet en kneed alle ingrediënten plus wat zout tot een soepele deegbal.
Als het te droog is wat water of havermelk toevoegen.
Bekleed de bodem van de springvorm en duw deze goed plat, het beste met de bolle
kant van een lepel en bak het in het midden van de oven, 20 min.
Snijd de appel in blokjes en ontpit de dadels. Kook de appelblokjes, dadels, kaneel en
honing in een klein laagje water (net zoveel zodat alles net onder staat), ong. 5 min.
Pureer het geheel met een staafmixer en roer er de helf van de agar-agar (geweekte
gelatine) doorheen met een garde.
Meng in een andere pan de andere helft van de agar-agar (gelatine) met 3 eetl. water en
breng het al roerende aan de kook. Schep er de volle Griekse yoghurt bij en roer de
vanille erdoor. Laat het geheel 2 min. koken.
Schenk het yoghurtmengsel in de taartvorm en daar bovenop het appelmengsel. Roer
een paar keer – voorzichtig! – zodat je een mooie marmering krijgt.
Laat de taart 2 uur opstijven in de koelkast.
Lekker en een leuk werkje om de tijd door te komen!! Succes!!
Baked Alaska, IJstaart met cake in gebakken eiwitschuim, het nagerecht van het Kerstdiner 2019.
Wat heb je nodig?
8 dunne plakjes cake
12 bolletjes ijs, bijv. vanille of malaga
1 borrelglaasje likeur van sinasappel
in stukjes gesneden fruit, bijv, kiwi,
perzik of ananas
4 eiwitten
150 gram suiker
Wat moet je doen?
Leg 3 plakken cake vlak in de schaal. Besprenkel het met een beetje likeur en verdeel hierop de ijsbolletjes en het fruit. Een beetje aandrukken. Daarna afdekken met de restrende plakken cake en besprenk dat met de rest van de likeur. Laat alles zo in de diepvries goed aanvriezen. Klop de eiwitten Als het behoorlijk stijf is, geleidelijk, al kloppend de suiker er bij doen. Blijven kloppen totdat de suiker helemaal is opgenomen en het geheel mooi stijf is De schaal met de bevroren cake uit de diepvries pakken. De taart met een spuitzak rondom garneren met het eiwit. Daarna de taart weer in de vriezer zetten. De oven verwarmen op de hoogste stand met de grillstand aan (250 graden) Plaats de taart in de oven en laat het mooi goudbruin worden in 7-10 minuten.
Barraquito is een koffie specialiteit van de Tenerife en La Palma.
Wat heb je nodig?
sterke koffie
gecondenseerde mel
likeur 43
warme opgeschuimde melk
enkele limoen schilletjes
wat kaneelpoeder
Wat moet je doen?
Neem een klein hoog en smal glaasje. Het eerst giet je er wat gecondenseerde melk in, dan wat likeur 43, daarna opgeschuimde melk, dan langzaam de melk erbij doen en tot slot sterke koffie op een omgekeerde lepel erin laten druppelen. Afwerken met een stukje limoen en kaneelpoeder. Heet opdienen en opdrinken!
Er kan voor de lekkerbekken eventueel nog wat slagroom bovenop.
Recept met een twist uit Tenerife.
Nodig voor 4 personen:
2 potten bruine bonen (judías pintas)
6 teentjes knoflook, fijngesn
2 grote uien, fijngesneden
1 groene paprika (middel), fijngesneden
1 rode paprika (middel), fijngesneden
Worst naar keuze, in plakjes
Gerookte spekjes
Wilde rijst (arroz Salvaje)
Olijfolie
Zout, peper, pimentón picante
Wat moet je doen?
Olie in een hapjespan heet maken En hierin de spekjes bakken. Als ze knapperig beginnen te worden de fijngesneden ui erbij. even later de knoflook en de paprika toevoegen.
Inmiddels de bonen laten uitlekken in een vergiet. Voeg de bonen en de worst aan het opwarmende uimengsel toe en kruid op smaak met zout, peper en pimentón picante.
Kook de wilde rijst volgens het kookvoorschrift. Serveer met een frisse groene salade en eventueel knapperig witbrood.
Oliebollen, voordat het oudejaarsavond is . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Wat heb je nodig?
750 gr. bloem
1 theelepel. zout
2 eieren
35 gr. roomboter
30 gr. verse gist (Mercadona)
750 ml. melk
3 theelepel. basterdsuiker of vanillesuiker
200 gr. gele rozijnen
200 gr. gedroogde cranberry’s (arandanos, Mercadona)
2 kleine goudreinetten of 1 grote appel
kaneel
poedersuiker
Zonnebloemolie
Frituurpan
Wat moet je doen?
Appels schillen en in kleine blokjes snijden.
Melk verwarmen op kamertemperatuur.
Roomboter smelten.
Rozijnen en cranberry’s wellen in water en daarna droogdeppen.
Eieren loskloppen.
Bloem met zout in een kom.
Gist met de suiker mengen met wat lauwe melk en bij de bloem doen.
Beetje bij beetje de rest van de melk erbij gieten en mengen tot een gladde massa.
Roer de losgeklopte eieren erdoor.
Voeg de gesmolten roomboter toe.
Voeg kaneel naar smaak toe.
Rozijnen, cranberry’s en appel door het beslag mengen.
Alles in een grote kom en afdekken met een vochtige, warme theedoek.
Op een warme plaats een uur laten rusten en rijzen
(kan in een lauwwarme oven of in de zon)
Olie verwarmen tot 190 graden C.
Met 2 lepels beslag pakken en in de hete olie doen; max. 6 tegelijk; ca. 7 minuten.
Bollen laten afkoelen en poedersuiker erover.
Geniet ervan! 😋
( 1 foto is genoeg )