Romería´s, de festivals van Tenerife die u niet mag missen.
Elk jaar zijn er talloze romeria´s op Tenerife, festivals waarbij door fleurig gekleden deelnemers vanaf door ossen getrokken karren allerlei lekkers uitdelen.
deteiding.nl
Tenerife heeft met haar romeria´s waardevolle culturele schatten op haar grondgebied die dateren van eeuwen her maar nog steeds een als een levende actualiteit voortbestaan.
Deze feesten zijn onlosmakelijk verbonden met de identiteit en de folklore van het eiland en zijn door de generaties doorgegeven aan de huidige bewoners. Het immaterieel cultureel erfgoed dat hierdoor ontstaan is tot op de dag van vandaag van groot belang voor de bewoners en heeft een bijzondere plaats in de harten van de mensen van Tenerife. De unieke feesten rondom de romeria´s zijn de voornaamste getuigen daarvan en zijn het meer dan waard om te bekijken of zelfs te bewonderen.
Wat zijn romeria´s?
Het zijn traditionele religieuze festivals die hun oorsprng hebben in de landbouw cultuur, de tradities daarvan en die op het geloof geïnspireerd zijn. Deze, vaak masale, bijeenkomsten hebben wel iets weg van processies omdat ze vaak gehouden ter ere van beschermheiligen of religieus belangrijke figuren.
De veelvoorkomende Nederlandse vertaling van een Romeria is Bedevaart maar processie is wat duidelijker omdat een bedevaart altijd een specifiek doel heeft en een processie niet. Meestal is een processie (van het Latijnse werkwoord procedere ofwel voortgaan) een rondgang, waarbij het collectief voortbewegen van de groep zelf het doel is en dat is ook gelijk het kenmerk van alle Romerias op Tenerife.
De romeria´s op Tenerife.
Op Tenerife zijn de processies, of beter, de romeria´s meestal de belangrijkste folkloristische feesten van de steden en dorpen. Degene die aan de processie meedoen verkleden zich in de traditionele kleding van Tenerife of een lokale variant daarvan. Het zijn evenementen waar het culturele erfgoed tot uiting komt met lokale dansen producten en tradities. Eén van de bekenden dansen is de Danza de las Cintas ofwel de dans van de linten rondom een paal die vrijwel overal op Tenerife te zien is. De, vrijwel altijd aanwezige, karren worden voortgetrokken door ossen en zijn vaak opgevrolijkt met kleurrijke linten en bloemen. De gratis aangeboden producten zijn vaak, naast snoepgoed, lokale kazen, gofio en andere delicatessen van de plaatselijke gastronomie. De rondgang gaat langs de patroonheilige van de stad of het dorp door de hoofdstraten van de gemeente of van en naar de belangrijkste kerken van de plaats terwijl men ritmisch traditionele liederen zingt, danst en ondertussen het snoepgoed uitdeelt en de Chácaras, een lokale variant op castagnetten, luid laat klapperen. Dat alles gebeurt door straten waar de balkons uitbundig versierd zijn met slingers, ornamenten en doeken.
Romeria´s zijn een van de meest unieke feesten op het eiland Tenerife. Ze worden in veel gemeenten op Tenerife gevierd, de meeste tussen april en september, maar ook in de eerdere maanden zijn er romeria´s. Deze van oorsprong religieuze feesten zijn in de laatste tijd uitgegroeid tot uitbundige volksevenementen waar iedereen welkom is en waar tienduizenden mensen op afkomen om mee te genieten van de levendigheid en de vele attracties die bij deze bijzondere evenementen te zien zijn.. Dat heeft ze gemaakt tot belangrijke trekpleisters voor toeristen, vaste bewoners en overwinteraars die in Tenerife op vakantie zijn en die graag van de lokale cultuur willen genieten. Een bijkomstigheid is dat romeria´s gratis zijn voor iedereen, leuke foto- en filmreportages opleveren en doorgaans zijn er souvenirs te koop die een blijvende herinnering vormen van uw vakantie op Tenerife.
Het doel en de Kenmerken van een Romeria.
Ze bevatten doorgaans één of meerdere processies waarbij beelden of afbeeldingen van heiligen door de straten worden gedragen. Daarmee heeft het een religieuze betekenis.
Deze evenementen vertegenwoordigen het lokale erfgoed dat gevierd wordt om de culturele tradities van het gebied in stand te houden. Cultuur speelt een belangrijke rol.
Betrokkenheid van de gemeenschap: Mensen uit de gemeenschap, waaronder
De lokale bevolking, maar ook bezoekers doen mee aan de festiviteiten, waardoor een levendige en inclusieve sfeer binnen de gemeenschap wordt bevorderd.
De traditionele muziek en dansen worden gemeenschappelijk beoefend en zijn een integraal onderdeel van de feestelijkheden. Dat zorgt voor een gemeenschapsgevoel.
Tijdens de festiviteiten worden lokale producten zoals koekjes, snoepgoed, wijn en eten uitgedeeld en worden lokale ambachten getoond en de producten daarvan verkocht. De festiviteiten hebben daardoor tevens een commerciële functie.
Contacten tussen inwoners van buurgemeenten worden verstrekt en dat leidt regelmatig tot huwelijken die zonder de feesten niet tot stand gekomen zouden zijn. Dat bevorderd de gezondheid van beide gemeenschappen.
Bij elkaar leiden de feestelijkheden ook een naamsbekendheid van het gebied, stad of dorp die verder gaat dan de gemeentegrenzen en daarmee bijdraagt aan de het lokale succes van de gemeenschap.
De belangrijkste en meest uitbundige romeria´s staan hier kort beschreven maar er zijn oneindig veel van dez evenementen op het eiland, elk met zijn eigen karakter en bijzondere kenmerken. Het is niet mogelijk om aan te geven wat de mooiste of belangrijkste is. De kleinere romeria´s zijn geliefd juist om hun kleinschaligheid en intieme sfeer terwijl de grotere geliefd zijn door hun verscheidenheid.
Romeria van San Benito Abad in La Laguna.
Op de tweede zondag in juli wordt één van de belangrijkste romeria´s in de stad waar de bisschop van Tenerife zetelt, La Laguna gehouden: de bedevaart van San Benito Abad, De regionale pelgrimstocht San Benito Abad is één van de beste op Tenerife en waaraan duizenden mensen met 55 tot 60 ossenwagens uit alle delen van Tenerife aan mee doen. Overal dansen de deelnemers op straat, begeleid door de ritmische klanken van allerlei soorten gitaren en slagwerk. Het is een levendige optocht met een grote diversiteit aan getrokken wagens waar zelfs schepen op meegevoerd worden.
Op dit festijn van lokale folklore komen zo´n 50.000 bezoekers af en het is mede daarom de enige romeria op de Canarische archipel die van regionaal belang is en tevens beschouwd wordt als één van de voornaamst van Spanje. met de status van Fiesta van Nationaal Toeristisch Belang. Dit is ook de romeria die de beste indruk geeft van alles waar een romeria voor staat en wellicht daarom ook de populairste en de drukst bezochte van Tenerife.
Belangrijk is dat dit evenement ook veel aandacht besteed aan alle 7 eilanden door voorop 7 vrouwen te laten lopen die elk gekleed zijn in de uitgekozen klederdracht van elk van die eilanden. Voor Tenerife wisselt dat elk jaar zodat elke plaats een keer aan de beurt komt.
San Benito Abad is de beschermheilige van de boeren en boerinnen op Tenerife en daar ligt ook de oorsprong van de festiviteiten met als doel de heilige te bedanken voor de zomeroogsten, en dat staat bekend als "beñesmen guanche". Wikipedia↗
Tegenwoordig zijn er veel deelnemers en attracties uit andere delen van Tenerife bij deze romeria aanwezig, gekleed in typische klederdracht, die zich mengen tussen de karren en rondala's, ritmische muziekgroepen, en parranda´s, kleine dansgroepen met eigen muziek. Dat geeft de sfeer van de folkloristische kenmerken van het evenement goed aan. Het is daarmee een dag die eiland breed het vroegere leven op Tenerife weer geeft met volksliederen en dansen terwijl men tussendoor kan genieten van de traditionele gerechten van de het eiland.
Op de dagen er voor wordt de burgemeester van Romeria gekozen tijdens het Festival de Copla met onder andere een de Baile de Magos waaraan groepen van elk eiland deelnemen.
Romería de Garachico o Romería de San Roque.
Op 16 augustus vindt de Romería de Garachico plaats, die is uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang en waarvan de oorsprong teruggaat tot de 17-e eeuw.
Een opvallend kenmerk van deze romeria - bedevaart is dat het niet alleen op straat te zien is maar ook op zee omdat de vissers van Garachico langs de kust een varende variant laten zien. De boten zorgen voor de begeleiding van het beeld van San Roque langs de kust en maken die tocht tot een bijzondere belevenis die de toont hoe de stad Garachico met de zee verbonden is. In de stad zijn tijdens de optocht niet alleen mensen en karren te zien maar ook dieren als schapen en geiten die begeleid door herders netjes meelopen terwijl de ritmische klanken van de rondalla´s en parranda's boven het geluid van de dieren uitkomen terwijl groepen traditioneel geklede bewoners van Tenerife dansen en passend in de lokale folklore traditionele liedjes zingen. Zoals gebruikelijk zijn de karren en versierd met bloemen, linten en landbouw gewassen om het geheel een authentiek karakter te geven.
Deze romeria heeft een lange geschiedenis en begon ergens tussen 1601 en 1606 en zoals wel vaker was er een wonder nodig om dit feest te starten. In die jaren werd Garachico getroffen door een pest epidemie die overgebracht was door schepelingen uit Cádiz. Na bidstonden aan de heilige San Roque verdween de ziekte echter vrij snel en sinds dat wonder wordt die genezing gevierd met een jaarlijks feest ter eren van San Roque. Tijdens de romeria wordt het heilige beeld uit zijn Ermita gehaald en naar de parochiekerk Santa Ana vervoerd in het centrum van Garachico waar de mis ter ere van de dag en de heilige gelezen wordt. De tocht gaat vervolgens begint de terugweg met de "zee romeria" in de baai waarbij de vissers de heilige langs de kust begeleiden en weer aan land zetten op weg naar zijn standplaats waarbij het bijzonder is dat zijn beeltenis niet met het gezicht naar voren maar achterwaarts zijn Ermita ofwel kluizenaarshut binnen gaat met zijn rug naar het kerkje en kijkt zo in de richting van de stad, alsof hij geen afscheid wil nemen terwijl de pelgrims de "ajijides", of kreten van jubel over de dag en de geschiedenis daarvan uitroepen en 'vivas', een soort confetti naar de heilige in de lucht gooien.
Romeria del Socorro in Güímar.
De oudste romeria op Tenerife is de Bajada de la Virgen del Socorro in Güímar die doorgaans de La Bajada del Socorro genoemd wordt en op 7 september plaats vindt. Het is een feest in september dat een oorsprong in de Guanche cultuur heeft en in de hele archipel een grote bekendheid geniet. Het is ontstaan toen de Mencey van Güímar het beeld van de Maagd van Candelaria vond en hij iedereen vroeg hem te helpen dragen omdat hij dat niet alleen kon doen. Gezamenlijk trokken de oorspronkelijke bewoners in optocht naar de plaats waar ze het beeld wilden gaan vereren. De Guanchen zijn ook nu nog in de processie vertegenwoordigd en dragen de "paso procesional" ofwel de processiebaar waarop de maagd staat.
De oudste romeria op Tenerife is de Bajada de la Virgen del Socorro in Güímar die doorgaans de La Bajada del Socorro genoemd wordt en op 7 september plaats vindt. Het is een feest in september dat een oorsprong in de Guanche cultuur heeft en in de hele archipel een grote bekendheid geniet. Het is ontstaan toen de Mencey van Güímar het beeld van de Maagd van Candelaria vond en hij iedereen vroeg hem te helpen dragen omdat hij dat niet alleen kon doen. Gezamenlijk trokken de oorspronkelijke bewoners in optocht naar de plaats waar ze het beeld wilden gaan vereren. De Guanchen zijn ook nu nog in de processie vertegenwoordigd en dragen de "paso procesional" ofwel de processiebaar waarop de maagd staat.
Dit is de oudste pelgrimstocht van de Canarische Eilanden, nu al voor de 381-e keer, waarbij de Virgen del Socorro van de kerk van San Pedro naar de hermitage vlakbij het strand wordt gebracht waar de Guanchen de beeltenis van de heilige vonden.
In de vroege ochtend op 7 september wordt er eerst een Heilige Mis voor de Pelgrims gehouden waarna de romeria begint bij de kerk San Pedro Apóstol en zich verplaatst naar de kleine ermitage El Socorro. Op die plek komen de ossenwagens, de muzikanten, de zangers en de overige deelnemers aan de romeria bij elkaar onder het spelen van de paso doble "Al Socorro" ten behoeve van de maagd. Vanaf dan zijn er folkloristische optochten, feesten en evenementen op 7 september tot in de avond van 8 september waarbij het hoogtepunt de "Subida de La Virgen del Socorro" ofwel de (berg)beklimming plaats vindt op weg naar de kerk San Pedro waarbij de beeltenis weer vergezeld wordt door een stoet aan muzikanten, zangers maar zonder karren getrokken door ossen.
Ook deze romeria, één van de oudste en belangrijkste feesten van Tenerife, is uitgeroepen tot Festival van Regionaal Toeristisch Belang.
Romería de San Marcos, Tegueste.
In één van de kleinste gemeenten van Tenerife vindt één van de grootste romeria´s van Tenerife plaats, de bedevaart van Tegueste die ter ere van San Marcos Evangelista gehouden wordt. De geschiedenis van dit evenement vol folklore is bij wijze van uitzondering betrekkelijk kort. Een aantal koorleden was aan het einde van de jaren ´70 onder de indruk van de feestelijke romeria´s in andere plaatsen op het eiland en zij besloten gezamenlijk om ook zoiets in Tegueste op te zetten. Zonder historie en deelnemers en publiek een lastige opgave maar de gedachte was het opzetten van een evenement met als thema de tradities van Tenerife en een eerbetoon aan de boeren, hun middelen, hun producten en de veeteelt-, landbouw- en culturele tradities van de gemeente.
Hieruit ontstonden verschillende initiatieven die in een later stadium uitgroeiden tot een eigen romeria die in 1969 gehouden werd als eenfeest ter ere van San Marcos, de patroon heilige van de gemeente. Op de eerste romeria waren en 3 karren en een klein aantal muziek- en dansgroepen. Inmiddels is deze romeria uitgegroeid tot een festival waar vorig jaar volgens zeggen 80.000 mensen op af kwamen.
De feestelijkheden bevatten het kiezen van een burgemeester van de Romeria, tentoonstellingen, het zegenen van vee, muziekuitvoeringen, sportwedstrijden, wedstrijden, dansen, kinderactiviteiten, toernooien en het kiezen van de mooiste kar. Die karren zijn allemaal opgedoft met producten van het platteland, waaronder fruit. groenten en graanhalmen. De deelnemers aan de romeria zijn gekleed in de lokale klederdracht die in de 19-e eeuw werd vastgesteld pastoor Antonio Pereira , toen de kerkleider van Tegueste. Op de tweede dag worden alle karren tentoongesteld en dat is ook de dag waarop bezoekers allerlei lekkers krijgen aangeboden zoals snoepgoed, vruchten en kleine hapjes. Op die manier kunnen de bezoekers genieten van de cultuur van Tenerife en haar producten en daarmee is het ook een goede manier om te genieten van de lokale gastronomie, met lokale producten zoals gofio, lokale aardappels, kazen en wijnen. De vele optredens van de ritmische muziekgroepen als rondala's tezamen met het gezang geven deze romeria een uniek en fantasievol karakter. Er zij zelfs karren te zien die een boot verbeelden terwijl deze gemeente niet aan zee ligt.
Romeria San Isidro Labrador in La Orotava.
Met zo´n 90 door ossen getrokken karren gaat de romeria van La Orotava van Plaza Cruz del Teide naar het Plaza de La Paz in de wijk El Calvario waarbij de optocht begeleid wordt door rondala's, zang-, dans-, en folkloregroepen tezamen met duizenden feestelijk geklede pelgrims in de lokale traditionele klederdracht
De romeria begint al vroeg in de ochtend met een mis in de kerk van Nuestra Señora de La Concepción, de hoofdkerk van La Orotava gevolgd door een (kleinere) processie naar Plaza Cruz del Teide die aangevoerd wordt door de burgemeester van Romera en een aantal belangrijke burgerlijke en kerkelijke beambten.
In La Orotava bestaat de romeria uit maar liefst 80 door ossen getrokken karren die bemand worden door bewoners van de stad en omliggende dorpen die allemaal gehuld zijn in de traditionele klederdracht van de stad. Zoals bij alle romeria´s wordt er snoepgoed uitgedeeld maar ook lokale producten als gofio, kazen, fruit en andere smakelijke hapjes die karakteristiek zijn voor het gebied. La Orotava was immers vroeger de groentetuin van Tenerife. De hele optocht bestaat uit ossenwagens, rondala's, zang- en dansgroepen die de tienduizenden toeschouwers een onvergetelijk folkloristisch schouwspel aanbieden. In de oude stad zijn de huizen opgefleurd met kleurrijke bloemen, kleden, vlaggen en linten die de straten een onvergetelijke aanblik geven te midden van de vreugde die de deelnemers uitstralen.
La Orotava is één van de best bewaarde oude centra van het eiland en heeft een groot aantal monumentale gebouwen die vaak een openbare functie hebben gekregen en dus ook voor iedereen te bezoeken zijn. De stad verkeerde vroeger in een zeer welstandige staat door heer centrale ligging tussen de zee en de landbouwgebieden. Los van de romeria is een bezoek aan de stad zeer de moeite waard.
Deze bedevaart wordt gehouden ter ere van "San Isidro Labrador" en van "Santa María de la Cabeza". Dit zijn twee heiligen die met elkaar getrouwd waren en samen of afzonderlijk betrokken waren bij meerdere wonderen. Zij zijn de bescherm heiligen van La Orotava en worden op 15 mei met dit feest vereerd.
De Romería de La Orotava, ter ere van San Isidro en Santa María de la Cabeza is in 1980 uitgeroepen tot Feest van Nationaal Toeristisch Belang in 1980 en is onder de culturele en religieuze festiviteiten één van de belangrijkste evenementen op Tenerife.
Dit zijn de vijf belangrijkste romeria´s van Tenerife. Er volgen nog beschrijvingen van andere feestelijke romeria´s op Tenerife.
Geschiedenis en oorsprong van het woord romeria.
Het Spaanse woord romería stamt van romero ofwel rozemarijn waarmee het de pelgrims aanduidt die naar Rome gaan. "Peregrinación a Roma: A los peregrinos que realizan esta peregrinación se les llama “romeros” Ofwel Pelgrimstocht naar Rome: De pelgrims die deze pelgrimstocht maken, worden “Romeros” genoemd. De vorm van een rozemarijn bloem is gekozen omdat de bloem vaak op een mensachtig figuurtje met een hoge muts lijkt. De associatie met de stad "Roma" maakt de woordspeling compleet. De "romería´s" (bedevaarten) zijn ontstaan uit religieuze bedevaarten, eerst naar Rome (vandaar de term "romero"). Daarna gingen ze in elke plaats naar de kerk of heilige die het meest werd vereerd. Tegenwoordig zijn romeria´s kleurrijke en vrolijke folklore feesten en is er veel minder sprake van een religieuze pelgrimstocht alhoewel dat element op Tenerife zeker nog aandacht krijgt.
Bijzonder is ook dat een romeria u leidt naar een omgeving waar u zelf nooit zo snel naar toe zou gaan. Dat brengt u naar unieke dorpen en steden op plaatsen waar de meeste vakantiegangers niet komen. U ziet monumentale huizen, prachtige kerkjes die u maar zelden van binnen kunt bekijken, Bloemsoorten die alleen in dat gebied groeien, culturele aspecten waarvan u het bestaan niet kon vermoeden, klederdrachten en dansen die u zullen verbazen en muziek die u nergens anders hoort. Kortom deze festivals zijn ook een culturele verrijking voor iedereen die het meemaakt.
Voor de volledigheid moet opgemerkt worden dat de boerenkarren en ossen vrijwel nooit een lokale afkomst hebben. Ze worden voor de gelegenheid gehuurd van een aantal commerciële bedrijven die ook voor de begeleiders van de dieren zorgen. Zoiets geldt ook voor de schapen en geiten die in de romeria´s meelopen en zelfs een groot aantal musici zijn niet van plaatselijke komaf maar van dorpen en steden die elders op Tenerife liggen. Het hangt van de plaats af of de danser en zangers van lokale komaf zijn of ook van elders worden betrokken. In tegenstelling tot een aantal bovengenoemde kenmerken is het lokale aspect wel iets aan het verdwijnen. Gelukkig worden de tradities wel hoog gehouden.
Voor liefhebbers is het de moeite waard om eerder te komen en te bewonderen hoe alle dieren uit grote vrachtwagens gelost worden. Daarvoor moet u wel enige afstand tot de dieren nemen als u niet gewend bent om met dieren van meer dam 1000 kilo om te gaan die bovendien wel eens wat lichaamsafval net voor u achter zich willen laten.
Pagina: romeria´s op Tenerife
deteiding.nl