Los Gigantes, video, foto´s, weer en nuttige informatie?

Bekijk het weer, de kaart, een foto selectie, een video, bezienswaardigheden, vakantie tips en alle informatie over Tenerife en Los Gigantes.

Deel deze pagina

Algemene kenmerken.

Los Gigantes is één van de spectaculairste dorpen op Tenerife. Met haar onmiskenbare steile rotswand van  zo´n 600 meter hoog is het een geliefd doel voor elke bezoeker van Tenerife. Het bergmassief maakt deel uit van het Teno gebergte met haar rijke natuurgebieden. En of u de rotsen nu van beneden of van boven bekijkt, het is een ontzagwekkende hoogte met een verbazende variatie in haar vormenrijkdom. Hier gaat u naar toe voor een rustig vakantieoord met goede voorzieningen.

Los Gigantes  is opgenomen in de lijst met badplaatsen op Tenerife↗.

Foto selectie van Los Gigantes.


Fiestas en Feestdagen.

Los Gigantes kent geen rijke historie van feesten. Het enige feest dat er gevierd wordt is het Carnaval dat een week na afloop van het grote Carnaval in Santa cruz en Puerto de la Cruz gevierd wordt. Het grootste deel van de evenementen vindt plaats op het plein La Buganvilla, midden in het centrum van het dorp. Voor de viering ervan doen de hotels en de gemeente een beroep op een aantal deelnemers van het carnaval in de hoofdstad van Tenerife. Indien u op vakantie bent op Tenerife is het bezoeken van een feest een leuk en gratis uitje.

Bekijk alle feesten en fiestas Los Gigantes↗


De Kliffen.

Acantilados de Los Gigantes (de kliffen van de reuzen) bepalen het uitzicht rondom het dorp en zijn al eeuwenlang een inspiratiebron voor voor kunstenaars als schilders, fotografen en dichters. Onder de waterlijn lopen de rotsen nog tientallen meters door. Dat zorgt ervoor dat de kliffen ook onder de waterlijn aantrekkelijk zijn. Nu echter voor bijzondere vissen en schalldieren die op hun beurt weer de duikende liefhebbers van het onderwaterleven aantrekken.

De dolfijnen.

De golfstroming en het rijke dierenleven in het water rond de kliffen trekken (visetende) dolfijnen als de tuimelaar en grienden aan. De laatste is na de orca de grootste dolfijn en lijkt  met z´n ronde kop wel iets op een potvis. Vandaar de benaming "whales" of de Engelse naam "pilot whales" voor de griend in de lokale folders. Overigens passeert er soms wel degelijk een echte walvis. Het heerlijke spektakel van de  dolfijnen trekt veel bekijks en er zijn meer dan voldoende boten om u er ongestoord van te laten genieten.


Geschiedenis.

Voordat de Spanjaarden Tenerife veroverden in 1492 woonden er de Guanches in die buurt en stonden de enorme kliffen, de Acantilados de Los Gigantes, bij de huidige plaats bekend als de duivelsmuur. Die Guanches hadden een eigen mythologie met een geloof in verschillende goden. Ze geloofden bijvoorbeeld in een goede en een kwade god. De laatste noemden ze Guayota, de duivel, en die woonde in de enorme kliffen nadat hij door de goede god Achaman verslagen was. De huidige kliffen hadden daarom de voor die tijd logische naam de duivelsmuur. Ook al omdat de structuur bestaat uit zwarte lava, die verontrustend hoog uitsteekt boven de zee en van binnenuit het eiland ontoegankelijk was.

De vroege katholieke, Europese bezoekers (vanaf de 14-e eeuw) namen de naam min of meer over met de naam de Hellemuur, ook als omdat men in die tijd nog dacht dat hier het einde van de wereld was. Op El Hierro liep de nul meridiaan.

Naar voorbeeld van de in juni 1966 gestarte bouwwerkzaamheden op het Playa de las Americas werden ook in Los Gigantes ontwikkelingen gestart om het toen nog onbewoonde gebied net ten noorden van Puerto Santiago tot een toeristisch centrum met vakantie voorzieningen te maken. Het huidige hotel Stil  was het eerste grote project in de omgeving. Na het succes daarvan ontstond de huidige badplaats door de bouw van kleinere hotels en uitbundige villa bebouwing en hoger gelegen appartementen. De jachthaven en het kerkje van de Parroquia del Espìritu Santo zijn na die tijd gebouwd en van recente datum.

Los Gigantes geeft door z´n structuur en architectuur de indruk van een wat oudere plaats en heeft ook de sfeer daarvan.


Economie.

Het hele dorp is gericht op amusement en ontspanning ten behoeve van vakantiegangers en heeft naast wat dienstverlening in de winkels geen andere economische activiteiten. Vrijwel alle werkgelegenheid vloeit voort uit de toeristische industrie en wordt uitgeoefend door werknemers die doorgaans op andere delen van Tenerife woonachtig zijn.

Van een andere orde zijn de bouwvakkers die aan de nog steeds uitbreidende wijken hoger op de bergen werken waar de uitzichten op de zee onbelemmerd zijn. Die werkgelegenheid is echter van tijdelijke aard.

In de haven liggen ook enkele vissersboten die in de nacht en de vroege ochtend op zoek gaan naar vissen en de vangst afleveren in de haven. Dit zijn echter vissers van buiten het dorp die de haven een geschikte plek vonden om hun beroepsmatige activiteit uit te oefenen.


Klimaat.

Net zoals de hele Canarische archipel heeft Los Gigantes een subtropisch klimaat met weinig regen gedurende het hele jaar.  Waarschijnlijk heeft tenerife het beste klimaat ter wereld↗.   De westkant van het eiland, dat overigens vaak tot het zuiden wordt gerekend, is het droogste deel van Tenerife en op vrijwel alle dagen schijnt de zon er uitbundig. De dag temperaturen zijn zelden hoger dan 29 graden en spaarzaam lager dan 20 graden. De nacht temperaturen in de winter zijn in de winter doorgaans niet lager dan 17 graden.en in de zomer blijft de temperatuur in de nacht boven de 22 graden. Er kan een verfrissend windje waaien maar harde wind is zeldzaam. Het gebied is daarom ideaal om te overwinteren op Tenerife↗ gedurende maanden dat het in Centraal- en Noord Europa wat kouder en natter is dan op dit bijzondere eiland.


Stranden.

Er is slechts één strand, het niet al te grote Playa de los Guíos dat achter de jachthaven verscholen ligt. Het is een grijs-geel zandstrand met op de achtergrond de eerste aanzetten van de kliffen. Het strand wordt goed schoon gehouden en het zeewater is van een goede kwaliteit.


Winkelen.

Met slechts een tiental winkeltjes is dit dorp niet echt een winkelgebied maar de winkels die er zijn bieden voldoende om u verblijf in deze badplaats aangenaam te maken. Er is kleding en schoeisel te koop, uw dagelijkse krant, alle voedingswaren en volop souvenirs en geschenkjes. Een apotheker en een supermarkt zijn er ook. U kunt ook gaan winkelen in het naast gelegen dorp Puerto Santiago dat wel wat meer op een toeristische badplaats lijkt.


Eten, drinken en terrasjes.

Overal in het dorp komt u restaurants, bars en cafés tegen waar u een keur aan taps´s, en maaltijden kunt vinden die doorgaans van goed kwaliteit zijn. De vele bars, vaak met televisie, zijn vrijwel altijd gezellig op elk uur van de dag. De prijzen van het eten en het drinken zijn niet al te hoog in vergelijking met de grote badplaatsen zoals Adeje en Los Cristianos. De meeste restaurants en cafés zijn te vinden aan de haven en rond het centrale plein bij de kerk, het Plaza Buganvilla. 


Hotels en appartementen.

Websites die boekingen aanbieden in het dorp doen graag voorkomen of er veel hotels in Los Gigantes zijn maar er zijn er maar drie die in de plaats zelf liggen. Daarmee is de keuze voor een hotel heel beperkt. Via airbnb zijn er zo´n 15 appartementen te huur en via lokale adverteerders is er nog eens keuze uit zo´n 20 appartementen. Zowel bij de hotels als bij de appartementen is de service en het onderhoud doorgaans goed en de liggen ze redelijk dicht bij het centrum. Let dus op of uw hotel of appartement echt in de plaats zelf ligt en niet in het direct nabij gelegen Puerto de Santiago. Die badplaats heeft een heel ander karakter dan Los Gigantes.


Cultuur.

Los Gigantes biedt u alleen de gebruikelijke vermakelijkheden aan die de hotels, restaurants en bars doorgaans aanbieden. Er zijn geen theaters of andere organisaties die een eigen cultuur aanbod voor u verzorgen.


Sport.

In Los Gigantes zijn veel watersporten te beoefenen zoals zeilen, duiken, jetskien en natuurlijk zwemmen. Dat maakt de omgeving ideaal voor een vakantie waarbij het water een hoofdrol moet spelen. In de barranco is een tenniscomples en een minigolfbaan. Een lange boulvard nodigt uit om te wandelen.


Natuur en flora.

U zult niet al te veel van een uitbundige natuur in Los Gigantes kunnen genieten maar in de wijken rondom het centrum zijn prachtige tuinen te zien waarin de Kaapse kamperfoelie↗ vaak uitbundig bloeit. Deze struikachtige klimplant heeft bijna het hele jaar door kleine oranje-rode bloemetjes. De natuur biedt de onmiskenbare kliffen van deze plaats maar de belangrijkste natuur is de zee met al het onderwaterleven dat daarin te vinden is. De zee bij kent een rijk leven aan vissen, walvisachtigen, inkvissen en schaaldieren. Ook de zee is een beschermd natuurgebied dat zo goed mogelijk beheerd wordt. Er zijn diverse bedrijven die tochten op zee aanbieden en er worden duikcursussen georganiseerd om zeezoogdieren te bekijken, dolfijnen walvissen grienden↗. Het dorp ligt aan de voet van het Teno gebergte, een onderdeel van de bijzondere natuur van Tenerife en een beschermd gebied. Via de zee is het kleine strand van Masca te bereiken en via de barranco omhoog kunt naar Masca wandelen. Let op: deze wandeling moet u van te voren boeken omdat er slechts een beperkt aantal mensen per dag de tocht mogen maken. Bovendien wordt er een toegangsprijs van enkele tientjes voor gevraagd. In het dorp zelf is niet veel natuur te zien maar er staan wel veel bijzondere bomen langs de straten en op de pleinen. Een kleine bijzonderheid is de Barranco de Lermes die de plaats bijna in tweeen deelt.

Er zijn ook mogelijkheden om in de richting van het hooggebergte te gaan en daar van de spectaculaire en bijzondere natuur van Tenerife↗ en de weidse uitzichten te genieten. In de richting van El Teide komt u onderweg een hele mooie picknickplaats midden in de bossen tegen. Zie: picknick-plaatsen op Tenerife↗.


Natuurbescherming.

Het hele zeegebied rondom Los Gigantes is een beschermd natuurgebied en daarom is het in zee werpen van afval te strengste verboden en wordt bij signalering zwaar bestraft. De kliffen zijn een onderdeel van het beschermde Teno gebergte↗ en dat gebied is om die reden slechts beperkt toegankelijk. Toch kunt u via het water enkele delen ervan bereiken en daar geldt ook een volledige bescherming met een verbod om afval achter te laten


Verkeer en vervoer.

Via de lokale weg TF-454 en de TF-82 is Los Gigantes met de autopista TF-1 verbonden. De lokale weg langs zee is de TF-47 die tot aan Costa Adeje doorloopt.

Los Gigantes heeft een goede busverbinding met de andere delen van het eiland. De busonderneming van Tenerife, Titsa verzorgt een lijndienst in de richting van Santiago del Teide, naar Puerto de la Cruz en in de richting van Los Cristianos.

Lijn 325 gaat naar Puerto de la Cruz

Lijn 462 gaat naar Guia de Isora

Lijn 473 gaat naar Los Cristianos via Costa Adeje en Callao Salvaje

Lijn 477 is een directe verbinding naar de Costa Adeje

Noot: buslijnen zijn soms aan veranderingen onderhevig. Controleer altijd de juiste verbinding en tijden via de website van de busonderneming TITSA↗.


Samenvatting.

Los Gigantes is een heerlijke badplaats om te verblijven en biedt voldoende ontspanning als u niet al te hoge eisen stelt. Het is door z´n ligging aan één van de spectaculairste rotswanden van de wereld een bijzondere en unieke plek om eens gezien te hebben. Er zijn voldoende restaurants, cafe´s en bars en in de omgeving is veel mogelijk. Als u wilt weten wat er allemaal te doen is kunt u dat lezen op de pagina bezienswaardigheden en wat te doen in Los Gigantes