Bezienswaardigheden en wat is er te doen in Icod de los Vinos?
Bekijk alle bezienswaardigheden en attracties in Icod de los Vinos en lees wat er te doen of te bezoeken is als u op Tenerife met vakantie bent. Bekijk het in deze reisgids.
In Icod de los Vinos is veel meer te doen dan die Drago! Natuurlijk kennen we Icod de los Vinos hoofdzakelijk van de drago of drakenbloedboom als welbekende toeristen attractie. Wat minder bekend zijn de andere bezienswaardigheden die de stad kent en waar ook wat te doen is. Heel bijzonder is de Capilla de los Dolores of loop eens rond op het plein van Andrés de Lorenzo Cáceres voordat u naar het Museo de Arte Sacro gaat. Het meest bezienswaardige gebouw in Icod de los Vinos is echter de Parroquia de San Marcos waar zich ook het Museo Arte Sacro in bevind. Iets ten zuiden van deze kerk ligt het Plaza de la Constitución of Plaza de la Pila, het oude bestuurscentrum van Icod dat omgeven is met monumentale panden. Vandaar af is het maar een klein stukje naar de kleine kapel van Iglesia de Nuestra Señora del Patrocinio en iets verder is al het voormalige Convento e Iglesia de San Francisco, thans Biblioteca Municipal waar de kapel van Los Dolores tegenaan gebouwd is. Naar het oosten kunt u wandelen naar het plein waarop het gemeentehuis staat, het Plaza Luis de León Huerta. Vanuit het centrum zijn via oude en steile wegen nog twee kapellen te zien, de Ermita de las Angustias en de Ermita de San Antonio.
Plaza of Parque Andrés de Lorenzo Cáceres.
Dit plein stamt oorspronkelijk uit de 16e eeuw stamt en werd stapsgewijs uitgebreid tot de huidge omvang. Eind jaren 1900 werd de neoklassieke balustrade gemaakt en werden er grote bomen en palmen aangeplant. Het is inmiddels een groot plein dat omgeven wordt door belangrijke bezienswaardige monumenten in de stad: El Parque del Drago, de Mariposario en de Iglesia Matriz de San Marcos. Het plein is genoemd naar Andrés de Lorenzo Cáceres, een lokale jurist en dichter.
Het Plaza Andrés de Lorenzo Cáceres ligt op een verhoging en is toegangkelijk middels een monumentale dubbelzijdige trap. Eenmaal bovengekomen kunt u onder de bomen wandelen naar een uitkijkpunt om de beroemde Drago te kunnen zien. Er een decoratieve stenen fontein en verschillende bustes en sculpturen. In één van de hoeken van het plein is een muziek kiost waarbij het dak gedragen wordt door ionische kapitelen. Onder de kiosk is een café met terras gevestigd. Iets centraler op het plein staat een fraai muziekpaviljoen met twee verdiepingen.
Voormalige Convento e Iglesia de San Francisco, thans Biblioteca Municipal.
Dit gebouwen complex ontstond in 1641 en is gestructureerd rond een renaissanceklooster van waaruit meerdere bezienswaardige kapellen bereikbaar zijn, La Magdalena, La Concepción en San Juan Bautista. Het klooster heeft een prachtige binnenpatio met houten balkons en neoklassiek beeldhouwwerk. Tot het klooster behoort ook de kapel van Dolores (18e-eeuws rococo) en de kerk van San Francisco. Deze kerk heeft een enkel schip waar zich binnenin de kapel van San Diego de Alcalá bevindt. Meerdere plafonds hebben een plafond in de lokale mudejar stijl.
Het klooster van San Francisco is nu omgebouwd tot gemeentelijke bibliotheek en als cultureel centrum. Er is een grote computerruimte. Op de eerste verdieping is de monografische tentoonstelling over Emeterio Gutiérrez Albelo, de dichter en schrijver die in Icod de los Vinos geboren is.
Parque del Drago.
De Drago is de meest bezochte bezienswaardigheid van Icod . De duizendjarige drakenboom (hoewel de leeftijd momenteel wordt geschat op ongeveer 300 jaar) is een belangrijk natuurlijk monument op Tenerife, De boom is ruim 16 meter hoog en meet aan de voet 20 meter in omtrek. Dat is des te opmerkelijker omdat het eigenlijk een plant is. Op het kerkplein naast de drago staan nog andere interessante botanische bomen.
Capilla de los Dolores.
In het verleden was deze in de 17e eeuw gebouwde kapel een onderdeel van het klooster van San Francisco. Uit die tijd stamt nog een bijzondere balconada, een constructie die het mogelijk maakte om vanuit het klooster mee te luisteren of vrijwel onzichtbaar mee te kijken naar de diensten in de kapel. Het koor is van de kapel gescheiden door een fraai bewerkte boog die fraai, gedecoreerde religieuze teksten toont.
Een andere bijzonderheid is het plafond dat boven het altaar van de vierkante grondvorm over gaat in een achtzijdige koepel waarin op barokke wijze prachtige schilderingen en teksten opgenomen zijn. Onder die koepel bevind zich het sierlijke en barokke hoofdaltaar. Aan de buitenzijde valt de kroonlijst in een late barok-stijl op die het gebouw een delicate uitstraling geeft. Onwillekeurig roept de kapel associaties op met de Santa María in Mataró, het Saanse hoogtepunt van de barok.
Museo de Arte Sacro.
Dit unieke museum bevindt zich in de Parroquia San Marcos en herbergt de religieuze kunstschatten van die kerk. Er zijn geborduurde gewaden met goud en zilver, religieuze beelden en schilderijen tentoongesteld maar ook altaarstukken en meubilair.
Het topstuk is het twee meter hoge en 45 kilo zware uit 1665 daterende filigraankruis van hout dat helemaal met zilver bekleed is.
Dit zeer bezienswaardige kruis is in 1665 in Havana gemaakt in opdracht van de kathedraal van Santiago de Cuba en later weggegeven aan de Parroquia San Marcos.
Parroquia de San Marcos.
Deze parochie met de volledige naam Parroquia Matriz de San Marcos Evangelista is het belangrijkste religieuze gebouw in Icod de los Vinos. De oorsprong ervan gaat terug naar een kleine hermitage die rond 1500 op dezelfde plaats werd gebouwd omdat op het strand van San Marcos al voor de verovering van Tenerife een afbeelding van San Marcos werd gevonden.
De kerk heeft 3 beuken meet daaraan verbonden acht kapellen. De beuken worden gescheiden door halfronde bogen die op gladde kolommen staan met éénvoudige kapitelen. Naar Canarisch gebruik zijn de plafonds in een lokale mudajarstijl uitgevoerd. De hoofdingang heeft zwaar een natuurstenen kader in een late renaissance stijl met daarboven barok details. De gevels zijn eenvoudig uitgevoerd net zoals de toren waarvan als accent alleen de 3e bouwlaag en de torenspits in een natuursteen zijn uitgevoerd. Alles bij elkaar maakt de kerk een rustige, harmonische indruk.
Binnen herbergt de San Marcos Evangelista een grote schat aan religieuze kunst van uitzonderlijk belang. Naast het al genoemde museo sacre getuigen de zeer bezienswaardige plafonds, de kapellen en de altaren van een bijzondere culturele waarde.
Plaza de la Constitución of Plaza de la Pila.
Op het "plein van de grondwet" of in de volksmond bekend als de Plaza de la Pila, zo genoemd naar de fontijn die omringd door fraaie bomen midden op het plein staat. Rondom het plein staan of stonden huizen die in de 16e, 17e en de 18e eeuw gebouwd zijn en de belangrijkste huizen van Icod waren. Een aantal daarvan is bewaard gebleven en deze gebouwen vertegenwoordigen daardoor een grote architectonische en culturele waarde.
Plaza de la Constitución is opgenomen in de lijst met mooiste plekjes op Tenerife↗.
Plaza Luis de León Huerta.
Dit is het voornaamste plein van de stad al was het maar omdat het stadhuis en de belangrijke kerk van San Agustín aan het plein liggen. Om er te komen is er een klim van 19 traptreden nodig. Eenmaal daar aangekomen is het plein omgeven door een natuurstenen balustrade waarop 4 beelden staan die de 4 seizoenen vertegenwoordigen. Aan de voet van het Plaza Luis de León Huerta beginnen ook de belangrijke winkelstraten van Icod de los Vinos.
Iglesia de Nuestra Señora del Patrocinio.
In het oudste deel van de stad staat de kleine kerk van Nuestra Señora del Patrocinio. Het is een rechthoekige gebouw met één verdieping en een gestucadoorde gevel. Op het klokketorentje en het achthoekige roosvenster heeft het geen versiering. Het maakt deel uit van het Hospital de Nuestra Señora de los Dolores wat verklaard waarom het gebouw ook wel "Iglesia del Hospitalito" heet. Het is niet van binnen te bezoeken maar er wordt gezegd dat het een bijzonder interieur heeft.
Ermita de las Angustias.
Deze wat afgelegen Ermita met een Calvario of Golgotha uit de 16e eeuw heeft als complex de tijd vrijwel onveranderd doorstaan.
Het heeft nog z´n zeer ingetogen uiterlijk waar niets te veel aan is. Slechts het kleine klokkentorentje heeft enige versiering in een licht barokke stijl. De Ermita is genoemd naar Virgen de las Angustias waarvan een fraai beeld in het kerkje staat. In de kerk staat ook een opgezette krokodil als gevolg van een legende over een gevecht tussen die krokodil en een herder.
Ermita de San Antonio.
Dit charmante gebouw staat aan het einde van een oud straatje waar vele monumenten wachten op restauratie. Deze Ermita is in het begin van de 17e eeuw gebouwd als dank voor het bevrijden van de bevolking van de pest. In het kerkgebouwtje zijn daarom nog votiefoffers te zien die aan één van de muren hangen en gewijd aan Saint Lucia. De houten constructie voor de kerk had als doel om gelovigen die niet naar binnen konden bescherming tegen het weer te bieden.
Picknicken of barbecueën in Icod de los Vinos.
Vanuit Icod de los Vinos kunt u via een weg met haarspeldbochten rechtstreeks naar de mooie barbecue- of picknick plaats↗ Arenas Negras rijden om op die plek ontspannen iets te gaan eten of drinken dat u zelf mee heeft genomen. De uitzichten onderweg zijn meer dan de moeite waard en de plek zelf grenst aan het bijzondere gebied van de vulkaan Arenas Negras met het overal aanwezige zwarte zand.
Een anders picknickplek↗ in Icod is El Lagar dat een stuk oostelijker ligt en gekenmerkt wordt door een dichte bebossing met Canarische dennen↗. Deze plek is iets minder ruim van opzet als Arenas Negras maar wel heel besloten door de bossen.
In Icod de los Vinos is nog een derde picknickplaats met de mooie naam Las Hayas↗ wat de beukenbomen betekent. Deze picknickplaats ligt, net zoals El Lagar, in zwaar bebost gebied.
Op alle drie de picknick en barbecue plaatsen in Icod de los Vinos mag u kamperen en bij twee mag dat met uw kampeerauto. Daarmee is deze omgeving het gebied waar de meeste kampeer mogelijkheden van Tenerife zijn.
Fiestas en Feestdagen bij Icod de los Vinos.
Ook rondom bezienswaardige fiestas, romerias, markten en feestdagen is er veel te doen want in de buurt van Icod de los Vinos zijn maar liefst 13 lokale feestdagen, fiestas en andere evenementen waar u altijd gratis naar toe kan gaan. Bovendien zijn alle cafe´s, bars en restaurants vaak open en is er extra horeca wat u veel onverwachte genoegens biedt.
Hou er rekening mee dat het op die dagen druk kan zijn en dat het parkeren bij die evenementen soms lastig kan zijn.
Andere interessante bezienswaardigheden in Icod de los Vinos zijn: Museo Guanche - Casa de los Cáceres - Ermita de El Calvario - Iglesia de San Agustín - Bodega Museo de Malvasía - Casa Museo Emeterio Gutiérrez Albelo - Cueva de los Guanches en nog enkele andere gebouwen en natuurgebieden.
Voor meer bezienswaardigheden en informatie over wat er te doen is kunt u terecht bij het toeristische kantoor in
Icod de los Vinos en San Marcos.
Bureau voor toeristische informatie in Icod de los Vinos / San Marcos:
- Adres: Casa de los Cáceres, Plaza la Constitución, 1, 38430 Icod de los Vinos,
- Routecode: 978H+JH Locatie ↗
- Telefoon 922 812 123
- Openingstijden ma.-vr. 09:30 - 13:30 uur en 15:30–18:30 uur. Zat.: 09:00 - 14:00. Gesloten op zondag en op feestdagen.
Pagina: doen in Icod de los Vinos
deteiding.nl